Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, potřeboval bych pomoc s výpočtem obsahu plochy ohraničené křivkami.
Vůbec si s tím nevím rady, za jakoukoli pomoc předem děkuji. 

zkusil bych nejdriv bez ujmy na obecnosti predpokladat
a namalovat obe krivky.
↑ Alejandro:
Zdravím.
Řekl bych, že meze integrace budou mezi počátkem a průsečíkem grafů obou parabol. S ohledem na souměrnost bude průsečík parabol ležet na přímce y = x. Toho lze s výhodou využít pro výpočet souřadnic průsečíku a tím i meze integrace (i pri uvažování obecného p).
↑ Jj:
Ono je to spíš otázka hledání mezí a samotné integrace. Vím, kterou plochu integrovat, ale z parametrikého vyjádření nejsem zrovna nadšený (repsektive mi dělá docela problém). Když jsem tyto dvě funkce dal do Geogebry, tak jsem z grafu vyčetl meze pro
, že meze budou od 0 do 2, ale nemůžu přijít na způsob jak to vypočítat. Poté dosazením do vzorečku pro funkce zadané parametricky
bych měl integrovat nejspíš podle p, aspoň myslím.
nemůžu přijít na způsob jak to vypočítat
To už jsem psal - průsečík bude ležet na přímce y = x, takže třeba
,
--> souřadnice průsečíků V(0,0) - ve vrcholu parabol; W(2p, 2p) - pro p > 0 v prvním kvadrantu, pro p < 0 ve třetím kvadrantu, pro p = 0 nemá úloha smysl).
Takže integrace bude pro x v mezích 0 ~ 2p.
Stránky: 1