Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřeboval bych si jen vyjasnit něco o kvadratických formách. Za prvé, k jedné kvadratické formě q na prostoru V existuje více než jedna bilineární forma, která ji vytváří, je to tak (napadá mě, pokud jsou dvě různé bilineární formy f a g zadány svými obrazy na bázi M={v_1,...,v_n} takto:
,
, potom obě vytváří stejnou kvadratickou formu na V)? A pokud to tak je, tak tedy jedna kvadratická forma může mít vzhledem k jedné bázi více než jednu matici, to znamená, že matice kvadratické formy vzhledem k dané bázi není něco apriori daného, na rozdíl od třeba matice bilineární formy.(?) Děkuju :)
↑ kryštof:
Ahoj.
Pokusím se trochu to rozebrat.
Kvadratickou formu lze vyjádřit ve tvaru
, kde
je sloupcově zapsaný vektor z
,
matice (z reálných čísel) typu
. Zajímá nás, zda lze matici
nahradit maticí
téhož typu
jako
tak, aby se kvadr. forma
jakožto funkce vektoru
nezměnila. Má tedy být identicky splněna
rovnice
, tj.
.
Jde tudíž o to, zda existuje nenulová matice
požadovaného typu taková, aby identicky platilo
.
Positivní příklad snadno najdeš v dimensi
a není problém ho přenést do libovolné dimense vyšší.
↑ Rumburak:
Pokud C bude matice lineárního zob., které otočí x okolo počátku o pi/2, jak píšeš, potom x^TCx je standardní skalární součin dvou kolmých vektorů, tedy bude nula. A ten můj původní nápad, kdy vlastně B=A^T, ten sice asi nemá takovou geometrickou interpretaci, ale fungoval by taky, ne? Protože potom
. Ještě děkuju za odpověď
↑ kryštof:
Zdá se, že ano. Přiznám se, že se mi moc nechtělo jít do takovýchto podrobných výpočtů,
tak jsem se snažil najít něco jednoduššího :-).
Stránky: 1