Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 04. 2016 20:03

kayko
Zelenáč
Reputace:   

Statistika- intervalovy odhad

Ahoj, potreboval by som pomôcť s určením intervalového odhadu. Mám vzorku dát.. viac ako 900 záznamov a v každom zázname je číslo ktoré reprezentuje vzdialenosť v metroch.. (čím menšia hodnota, tým lepšie). z tohto súboru som si spočítal rozptyl a smerodatnú odchýlku 350,4877886 metra a potrebujem intervalový odhad.. tu sa moje vedomosti zo štatistiky utopili a neviem sa pohnúť.. síce som si to vypočítal podľa tohto webu http://www.avozarm.sk/Statistika6.htm , no s tým že dáta majú normálne rozdelenie.. a tým si nie som istý a neviem si to určiť a ak to dobre chápem a dáta nesplňajú normalitu tak postup podľa toho webu nebol dobrý.

Ak by bol niekto ochotný mi pomôcť, vopred ďakujem.

#2 08. 04. 2016 09:15

creat
Škola: EF Žu - Kves
Reputace:   

Re: Statistika- intervalovy odhad

Skus otestovať normalitu v online testoch napríklad tu:

http://sdittami.altervista.org/shapirot … oTest.html

Pes je na to, aby poslúchal a nie aby rozkazoval v chalupe.

#3 08. 04. 2016 10:15

kayko
Zelenáč
Reputace:   

vďaka.. otestoval som a ako som si myslel dáta nemajú normálne rozdelenie.. čiže môj postup podľa webu ktorý som poslal bol nesprávny.. takže na určenie intervalového odhadu potrebujem dáta v súbore nejako transformovať ?

#4 08. 04. 2016 10:36 — Editoval creat (08. 04. 2016 10:37)

creat
Škola: EF Žu - Kves
Reputace:   

Možnosti môžu byť:

a, transformovať dáta (tu)
b, využiť metódu bootstrap (tu)
c, možno navrhne niekto iný postup

Pes je na to, aby poslúchal a nie aby rozkazoval v chalupe.

#5 08. 04. 2016 20:57

kayko
Zelenáč
Reputace:   

O Box-cox som nepočul, no niečo som si o tom našiel a podľa toho vypočítal.. Q-Q graf už transformovaných dát vypadal oproti pôvodnému že transformované dáta majú normálne rozdelenie.. takže som pomocou vypočítanej lambdy dopočítal zbytok..(novú strednú hodnotu a intervaly..) dúfam že dobre :D ale každopádne ďakujem za nakopnutie :)

Zápatí