Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
teď jsme ve škole začali počítat pravoúhlý trojúhelník viz. obrázek. Můj problém je, že jsem pár dní nebyl ve vyučování, ale byl jsem na soutěži v rámci školy a tak to musím rychle dohnat. Třeba vůbec nevím, kdy použít počítání s
kdy použít Pythagorovu větu, nebo jak mám jistit co na začátku počítat. Poprosil bych Vás o nějakou Webovku, kde by jsem z toho byl chytřejší, nebo popřípadě rady od Vás, díky moc.
http://www.imgup.cz/image/f7y
http://www.imgup.cz/image/f74
http://www.imgup.cz/image/f7J
Díky moc, pomalu tomu přicházím na kloub... Trochu mi ale nedává smysl kdy použít ten sin, cos atd... Jako v sešitě to mám, ale nedokážu si ty slova přiřadit tomu trojúhelníku. Jako např.
(protilehlá ku přeponě).
A Pythagorovu větu použiji vždy, jen když jakoby počítám přeponu?
↑ sojkin626:
Pythagorovu větu užiješ v pravoúhlém trojúhelníku pro výpočet třetí strany, jestliže znáš dvě strany.
a) pokud znáš dvě odvěsny, pak
odvěsna^2+odvěsna^2=přepona^2
b) pokud znáš přeponu a jednu odvěsnu, pak
odvěsna^2=přepona^2-odvěsna^2
Ahoj, nesmíš o tom tak moc přemýšlet. Pokud bude v zadání pravoúhlý trojúhelník se zadaným dalším úhlem a jednou stranou, a budou po tobě chtít dopočítat další strany, mrkneš na to, která strana vzhledem k zadanému úhlu to je a která je ta zadaná. Pak už stačí si jen uvědomit, zda je to protilehlá (proti zadanému úhlu) či přilehlá (přiléhající k úhlu) k přeponě (nejdelší strana trojúhelníku) či jen protilehlá ku přilehlé či naopak. Čím víc příkladů na toto téma vypočítáš, tím víc se ti to dostane pod kůži. :)
Díky, díky moc, myslím, že to teoreticky chápu, ale zase nemám žádné takové příklady k procvičení v sešitu máme 3, nebo 4 a na internetu se snažím nějaké najít, uvidím... On je taky trochu problém v tom, že my nevíme, kde ty příklady učitelka bere, když učebnici používáme minimálně...
Dobře díky, mám třeba z toho dokumentu příklad:
Vypočítejte obsah pravoúhlého trojúhelníka, je-li dána přepona c=24cm a
, musím tedy vypočítat zbývajicí strany, tohle je pro mě bohužel ten problém co jak počítat, když mám vypočítat dvě strany, úhel
je tedy
, že? Jak vypočítám zbývajicí strany? V tuto chvíli nevím, čeho se správně chytnout...
Úhel
je jen 15°. ;)
Všímáš si úhlu alfa a přepony. Díky zadané přeponě je jasné, že použiješ k výpočtu alespoň jedné zbývající strany funkci sinus nebo kosinus. Pro výpočet odvěsny
platí:
Pro výpočet odvěsny
platí:
Druhou odvěsnu můžeš dopočítat i pomocí Pythagorovy věty.
Á pardon, jsem to odečítal od stovky...
Já potřebuji nahlédnout do jádra věci, když tedy mám zadanou v tomto případě přeponu, říkám si tuto větu: "přilehlá ku přeponě" k úhlu alfa, že? Kdybych měl zadanou odvěsnu a říkal, bych jsem si větu od úhlu gama? A od strany b k úhlu beta?
Úhel gamma je 90°, toho si všímat nemusíš, ten je jasný. Pokud bys počítal s úhlem beta se stejným zadáním, pak bys měl protilehlou ku přeponě:
nebo přilehlou ku přeponě:
Pokud bys měl zadanou odvěsnu, druhou bys dopočítal například pomocí funkce tangens a přeponu dopočítal Pythagorovou větou nebo bys pro dopočet přepony použil sinus, případně kosinus úhlu.
↑ sojkin626:
Treba si v trojuholníku vždy označiť (obtiahnuť) čo je dané a aj to (jedno), čo ideš počítať.
Potom zapíšeš v akej polohe sú jednotlivé strany vzhľadom k identifikácii funkcie ktorú máš použiť, teda či je (každá) obtiahnutá strana priľahlá k uhlu, protiľahlá alebo či je to prepona.
Podľa toho vyberieš, ktorú funkciu použiješ na výpočet.
↑ sojkin626:
Nerozumím dotazu, o jaké násobky jde?
↑ sojkin626:
To nejsou žádné násobky, ael druhé mocniny délek stran. Jak jsem již napsal
trojúhelník má odvěsny 3 a 4, přepona p bude
trojúhelník má přeponu 13 a odvěsnu 12, urči druhou odvěsnu o
Ovšem toto je záležitost ZŠ.
Al1 napsal(a):
↑ sojkin626:
To nejsou žádné násobky, ael druhé mocniny délek stran. Jak jsem již napsal
trojúhelník má odvěsny 3 a 4, přepona p bude
trojúhelník má přeponu 13 a odvěsnu 12, urči druhou odvěsnu o
Ovšem toto je záležitost ZŠ.
Jistě... ovšem ne každý si tohle ale pamatuje, tohle mi v životě k ničemu nebude, pokud se nebudu věnovat matematice jako koníčku...