Nějak mě nenapadá, co by mohl být "úsek na hlavní ose tečné roviny". Tečnou rovinu si dokážu představit, ale co je její hlavní osa, to nevím. Jsem sám?
↑ BrozekP:
Zdravím :-)
množné číslo - useky na hlavních osach (tedy na x, y, z), které odsekává tečná rovina.

↑ jelena:
Zdravím, děkuji, už rozumím. Myslel jsem, že větné členy "tečné roviny" rozvíjí člen "hlavních osách" a přitom rozvíjely "úseků".
↑ BrozekP:
zásadní problém byl vyřešen :-) tak bychom pokročili trochu tak:
↑ marekjanu:
http://www.umat.feec.vutbr.cz/~kolara/b … averze.pdf teorie od str. 6 pdf, přiklad 1.1.13 b) na str. 9 pdf.
Funkce je zadana implicitně, přepišeme takto:
Bod na ploše může být zvolen libovolně (tedy x, y zvolíme ať to jde dobře odmocňovat :-), z dopočítáme dosazením zvolených souřadnic do zadání funkce)
Určíme definiční obor a parciální derivace, které dosadíme do vzorce tečné roviny.
Na závěr budeme hledat průsečíky roviny s osou x (za y, z dosadíme 0), osou y (nulové z, x) a osou z (nulové x, y)
A pokud se nějak zasekneme, tak se tady ozveme.
Má kolega ↑ BrozekP: nějakou doplňující poznámku? Děkuji.
--------------------
Pro kolegu BrozkaP: čeština- můj příspěvek 29 a okolnosti vzniku toho příspěvku :-)

↑ jelena:
Žádné poznámky :-)
Zdravim diskutujici, ja myslim, ze "libovolny bod" neznamena "zvol si nejaky bod a tam pocitej", ale "obecny bod". Mozna nesikovnost toho kdo to zadaval, anebo proste jenom takovo jeho hantyrka.
kaja(z_hajovny) napsal(a):
Zdravim diskutujici, ja myslim, ze "libovolny bod" neznamena "zvol si nejaky bod a tam pocitej", ale "obecny bod". Mozna nesikovnost toho kdo to zadaval, anebo proste jenom takovo jeho hantyrka.
V tomto případě (viz. okolnosti zadání, které nejmenuji) to znamená "zvol si nejaky bod..."
↑ marekjanu:
jj, takto jsem to myslel, v obecnem bode [x0,y0,z0]