Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 04. 2016 10:47

bojga
Škola: VUT Praha
Reputace:   

vyvážení na rovnoramenných vahách

Prosím poradí někdo jak postupovat s příkladem:
Hliníkové těleso je ve vzduchu vyváženo na přesných rovnoramenných váhách mosazným závažím o hmotnosti 100 g. Určete rozdíl mezi skutečnou hmotností hliníkového tělesa a naměřenou hmotností 100 g.

Řešila jsem to tak, že jsem od tíhové síly pro hliníkové těleso odečetla vztlakovou sílu působící ve vzduchu na toto těleso a položila toto rovno tíhové síle působící na mosazné těleso zmenšené o vztlakovou sílu působící na mosazné těleso. vyjádřila hmotnost hliníkového a vychází mi 100,0152 g. Tedy o 15 mg více. tato možnost však v nabídce odpovědí není. Kde dělám chybu?

• (téma jako vyřešené označil(a) bojga)

#2 11. 04. 2016 11:38

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: vyvážení na rovnoramenných vahách

↑ bojga:

Ahoj.  Chyba se těžko hledá, když nejsou uvedeny žádné použité rovnice.

Označme $x$  neznámou skutečnou hmotnost hliníkového tělesa a $y$ skutečnou hmotnost mosazného závaží,
jímž bylo hliníkové těleto vyváženo (tj.  y = 100 gramů).

Objem hlin. tělesa bude $V_1  = \frac{x}{\varrho_1}$ , kde $\varrho_1$ je hustota hliníku,
objem závaží bude $V_2  = \frac{y}{\varrho_2}$ , kde $\varrho_2$ je hustota mosazi.

Je-li $\varrho_3$ hustota vzduchu, pak dovedeme vyjádřit  hmotnost $m_1$ vzduchu vytlačeného hlin. tělesem
a hmotnost $m_2$ vzduchu vytlačeného mosazným závažím.
Je-li $g$ tíhové zrychlení,  pak podle Archimetova zákona bude platit rovnice

$gx - gm_1  =  gy - gm_2$ .

#3 11. 04. 2016 12:42

bojga
Škola: VUT Praha
Reputace:   

Re: vyvážení na rovnoramenných vahách

↑ Rumburak:
Děkuji, měla jsem to stejně, jen jsem si uvědomila, že jsem počítala s chybným vzorcem pro Archimeduv zakon, teď mi to už vychází :-)

Zápatí