Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
prosim nasla by se tu dobra duse, ktera by mi vysvetlila Symetricke polynomy? mam pred sebou skripta Blazek Algebra a teoreticka aritmetika2..a nejak to z toho nechapu..dekuji
Ahoj,
Mozes nam napisat definiciu, ktora ti nie je jasna?
↑ vanok: ja nechapu pocitani tech prikladu...
↑ lenkavlkova:
Ahoj
Zial ja tu kniha nemam, tak opis jeden priklad po druhom a povedz co nerozumies.
Vkladam 3strany Blazka...na tretim odkazu vpravo nahore jsou priklady...a jinac tam je teorie a ukazkovy priklad..dekuji ti moc.
Podla dokazu vety 1 a prikladov v texte sa vyuziva, ze rozdiel medzi polynomom a polynomom vytvorenym z jednoduchych symetrickych polynomov tak ze ich rozdiel znizi vysku daneho polynomu atd ( vyuzitie indukcie). Na koniec to da polynom napisany v hladanej forme.
Je pravda, ze som taketo vypoctu uz roky nerobil, ale i ked to niekedy moze byt zdlhave postupne sa dostane k vysledku.
Skus to urobit z prvym cvicenim.
↑ vanok:
dekuji. zkousim si ted pocitat ten priklad, co maji oni sami rozpocitany.tj... 
...a mne tam v tom postupnem vypoctu, kde se zjistuje a,b,c ..vychazi c=4 (jim vychazi c=6)
v tom zadani ma to cislo 4 byt jako horni index u sumy v zavorce..
ked vypocitat posledny riadok na strane 220 , mas tam 6y1y2y3....
↑ vanok: oki...
ted pocitam priklad suma (6) y1^3 * y2*y3 ...a nejak se v tom ztracim. prosim mohl bys mi to spocitat a oskenovat nebo vyfotit? at vim, zda delam ty kroky spravne..
Ano ale az vecer.
Zatial mozes poslat Tvoj postup
↑ vanok:
Uz mi to docela jde...jen mam jeste jednu otazku..v priloze posilam vypocitany priklad...jde nejak vypocitat pocet tech a,b,c,d aniz bych to musela roznasobovat a scitat? ja jsem v tech skriptech Blazek nasla postup, ale nejak to z te knizky nechapu..vysvetlil bys mi to prosim? dekuji.
ahoj
na tej fotokopii, ide o kombinatoricke riesenie.
Napr. v priklade 5 treba nast pocet permutacii ktore nezmenia polynom 
↑ vanok: a muzu te poprosit o radu, jak ty jednotlive permutace budou vypadat?
Cviceni tom priklade 5,
y1, y2 sa mozu vymenit bez zmeny polynomu 2 moznosti
Tiez y3,y4,y5 .. 3!=6 permutacii bez zmeny pol.
y6,...,y9 nemenia nic na polynome 4!=24 permutacii
Dobre som pochopil tu otazku?
↑ vanok:tak tyhle ctyri radky co jsi napsal chapu..mne jde o to, jak pomoci permutaci vypocitam pocet clenu napr. u
suma^(5) y1^3*y2*y3
Podla metody ako v priklade 5
y1 1 permutacia
y2,y3. 2 permutacie
y4, y5 tiez 2
Celkom mame tak 5!/(2.2) clenov