Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tedy za a) je vskutku spravne. Definicni obor se dopocte z faktu, ze zadny jmenovatel ve vsech provedenych upravach nesmi byt roven nule. Ve vsech vyrazech, ktere jsme pouzili pri uprave mame jen tri jmenovatele:
1-a^2
1-1/n
n*(n+a)
Kdyz tyto vyrazy polozim rovny nule, vyjde mi presne to, co je napsano v reseni za a)
Pomôžete mi vyrieši? tento výraz? Ako mám postupova??
Ďakujem.
1 1 x y
-------- - -------- + ------------ - ------------
a - x a - y (a - x)^2 (a - y)^2
------------------------------------------------------ + a(x + y) =
1 1
------------------- - ---------------------
(a - x)^2 (a - y) (a - y)^2 (a - x)
1 1 x y
-------- - -------- + ------------ - ------------ vyresit samostatne se spolecnym jmenovatelem (a - y)^2 (a - x)^2
a - x a - y (a - x)^2 (a - y)^2
stejne tak zlomeK
1 1
------------------- - --------------------- se stejnym spolecnym jmenovatelem
(a - x)^2 (a - y) (a - y)^2 (a - x)
jelikoz v zadani ctyrposchodovy zlomek, tak prvni 2 poschodi ponecham tak a velkou zlomkovou caru nahradim znakem :
coz rika, ze dolni 2 patra musim prevratit a jmenovatel jednoho se pokrati s původnim jmenovatelem druheho a bude to jednodussi. Hodne zdaru
Ahojky,pomohl byste mi pls někdo s tímhle příkladem? Děkuju moc.
2a-3 a+1 a2 (to je a na druhou) + 3 a3 (a na třetí) + 1
2a - (------- - ------- - ----------------------------------- ) . ----------------------- = ... :)
a+1 2 - 2a 2 a2 (dvě a na druhou) - 2 a2 - a
ps: omlouvám se za ten zápis:D

Zbavíme se přebytečných mínusek:
Zlomky v zavorce prevedeme na spolecneho jmenovatele, kterym je vyraz
:

Zkrátíme výrazy 2, a+1, a-1,a-1:

a nesmí být 0,1,-1.
Komu připadá první kondrova úprava podezřelá nech? si prosím všimne, že mínusy se sice změnily na plusy ale také se změnily zlomky, před kterými tato znaménka jsou. Nemělo by níčí pozornosti uniknout, že se prohodilo pořadí členů ve jmenovatelích, což je prosím ekvivalentní tomu, že jsme z nich vytknuli mínus, které se před zlomkem potká s dalším mínusem a jak známo "mínus krát mínus dává plus".
jo dobrý..omlouvám se,nevšimla jsem si ae může mi někdo vysvětlit proč má v té druhé části kdy převádí zlomky v závorce na společného jmenovatele potom (v tom druhém řádku) 2a - (2a2 - 4a +1) a pak to pokračuje to už je fuk...jen tohle mi nejde do hlavy páč když ty závorky roznásobíš tak by to mělo být 2a - (2a2-5a+3) ne?

Ano, máte pravdu, nasekal jsem tam hned několik chyb. Teď už je to snad OK (soudě dle Adova výsledku a zkoušky dosazením).
Pro Ado: srdecne zdravim a :-))))
Pro Kondra: taky mam konecne stejny vysledek :-) ja jsem to musela trikrat prepisovat, nez jsem vychytala vsechny svoje chyby :-) a to bylo jen na papire. A taky srdecne zdravim :-)