Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 04. 2016 22:53

DavidMath
Místo: Zlín
Škola: UTB FT
Pozice: Student
Reputace:   
Web

Derivace ve směru

Dobrý den,
zítra mám opravovat test, který ale vůbec nechápu.

Prosím Vás, minule jsem psal tuhle písemku, tohle zadání, kdy derivace ve směru funkce cotg (x,y)  v bodě H [Pí/2 ; 1], ve směru s (45°, 45°) ...

Minule při opravě mi bylo řečeno, že prý to 45° a 45° je cosinus či co... Nechápu proč...

Prosím Vás, pomohl by mi někdo vypočítat celý příklad a postup? Vůbec to nechápu, na internetu nikde není srozumitelný popis, jak bych to rychle pochopil a celkově kroky výpočtů jsme moc neprobírali...

Proč těch 45° a 45° je cosinus, co si pamatuji, že vyučující říkal?

Derivaci ve směru vůbec nechápu...

Prosím, vypočítáte mi první příklad?

Ať se podle toho řídím a pochopím, oč se tam jedná. Děkuji

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-04/94379_12969319_1283799331634159_669520960_n.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) DavidMath)

#2 12. 04. 2016 23:49

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Derivace ve směru

Zdravím,

tento způsob zadání vektoru říká, že směr vektoru je zadán "směrovými kosiny", brali jste tento pojem? Derivace ve směru je např. podrobně tady (nebo přidej, prosím, Tvé odkazy, ve kterých to nebylo dostatečně srozumitelně). Děkuji.

#3 13. 04. 2016 00:25

DavidMath
Reputace:   
Web

↑ jelena:
Nechápu, proc je 45 stupňů zrovna cosinus? Jak to poznám? Odkaz, co jste poslala jsem četl jako všechny. Nechápu nic, hlavně tedy příklady co máme v sedíte a hlavně to jak poznám ze směru, kdyz je tam 45 stupňů, proc je to zrovna cosinus?

#4 13. 04. 2016 00:31

DavidMath
Reputace:   
Web

↑ jelena:
Dále kdyz dosadim fo derivace body, tak u derivace podle x po dosazeni vyjde -1/sin nadruhou pi/půl. A v sesite máme výsledek -pi/půl, ale dle me 1/sin nadruhou pi/půl je -1, protože sinus pi/půl je 1, tak -1/1 je -1 ne? U dosazeni do derivace y to sedí podle sešitu a me úvahy, ze je to -1. Ale dosazeni do derivace podle x mi to nesedí...

Hlavně ty cosiny absolutně nechápu

#5 13. 04. 2016 00:39

jelena
Jelena

↑ DavidMath:

ten zápis vektoru není zrovna nejpřehlednější, ale pokud vám tak napsali, tak nejspíš jste měli buď na cvičení nebo v materiálech. Odpovídá to obrázku, na kterém jsou označeny odchylky vektoru od souřadnicových os - Odkaz na 1. stránce, potom další využití je ve stejném odkazu na str. 2 (vztahy 3, 4, 5). Jelikož uvažuješ jednotkový vektor, tak pomocí vztahů 3, 4, 5 můžeš si vytvořit předpis vektoru tak, abys ho použil do vzorce pro derivace ve směru.

Z náhledu čtu ohledně sešitu - to je docela možné, že při přepisech a při rychlém zápisu jsou překlepy, překontroluj. Už je celkem pozdní čas, ať se podaří se zorientovat podle materiálů z odkazů.

#6 19. 04. 2016 20:59

DavidMath
Reputace:   
Web

↑ jelena:
Mohl bych poprosit o vypočítání tohoto příkladu?

Jinak nemám šanci pochopit systém počítání, pokud neuvidím jednotlivé kroky alespoň tohoto daného příkladu?

Děkuji moc...

#7 20. 04. 2016 14:21

jelena
Jelena

↑ DavidMath:

Zdravím,

udělej si, prosím, schéma řešení - vzorec na výpočet derivace ve směru máš, zkontroluj, co je již zadáno a co dopočítat (např. chybí 3. složka vektoru, ale v odkazu je vztah, ze kterého jde odvodit). Potom se ozvi, prosím, kterou část postupu jsi nepřekonal (s podrobným postupem schématu a již vyřešených kroků). Děkuji.

Zápatí