Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, zítra dělám přijímačky a nechápu ještě pár posledních věcí, většina z nich je podle mě velice jednoduchá, jen jsem je zapomněl a nemůžu na to nikde najít odpověď.
1)
Objem válce w/ počítání výšky
Mám vzorec v
s tím, že mám litry a poloměr r a hledám výšku. Problém je v jednotkách.
Příklad je : Ve válcové nádobě je 75 litrů vody. Poloměr dna je 3dm, vypočítej kam až sahá voda. Sám jsem to vypočítal takhle : v = 75000/(3,14*300) Problém je, že nechápu, proč násobím ty DM jen *100 a ne *1000. U té vody to asi chápu, že se to přepočítává na krychlové jednotky, ale u toho poloměru opravdu nevím. Děkuji za pomoc
2) Pokuď mám například trojúhelník ABC, kde vím jen rozměry S (Obsah) a Va a chci vypočítat stranu A, udělám to takhle? A = S*Va?
3) Jeden příklad z prijímaček
Obdélník ABCD. Délka A = 4cm, B = 3cm.
O = 2*(a+b)
A mně vyšlo, že to má být tedy 14cm, ale ve výsledcích je napsáno, že to má být 28. Kde jsem udělal chybu?
Obvod obdélníku ABCD je 28 cm.
↑ Kuiop:
Dobrý den.
ad 1)
Jeden litr = 1 dm^3, takže s jednotkama není třeba nic dělat a výška vyjde v dm:
ad 2)
Obsah trojúhelníka z uvedených údajů je 
ad 3)
O = 2(a+b) = 14 cm. Pokud je zadání správně opsáno, tak je v úloze chyba.
Teď jsem se tedy trošku zamotal. Vždycky dělím to, co bylo v originálním vzorci například S? A jak je to tedy u vzorců jako S = a*b? Bude to b = S/a? Jenom mimochodem, s tím vzorcem trojúhelníku jsem počítal jako že je
Děkuji za odpovědi a omlouvám se, že jsem tak moc nechápavý.