Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, nedaří se mi vyřešit jeden příklad z kombinatoriky. Resp. výsledek se mi neshoduje s učebnicí.
"Zjistěte, kolik existuje různých kvádrů, pro něž platí, že délka každé jejich hrany je přirozené číslo z intervalu
"
Já počítám tak, že:
a) vyberu délku první strany - 14 možností
b) na další dvě strany zbývá vybrat 2 prvky ze 13, kdy mi nezáleží na pořadí a mohou se opakovat. Tedy 14 nad 2.
Takže 
Ovšem v učebnici je uvedeno 560. Kde dělám chybu, prosím?
↑ jelinekgreen:
Řekl bych, že není důvod, proč by všechny strany nemohly být vybírány z celé množiny čísel 2 ~ 15 (např. kvádry 2,2,2; 2,2,3 a pod.).
Viděl bych to na kombinace s opakováním.

Protože pak by mezi kvádry byly i krychle. A výsledek by se zvětšil, já jen potřebuji zmenšit.
↑ jelinekgreen:
Zdravím,
v daném intervalu je skutečně 14 přirozených čísel. Kvádr je určen délkou, výškou, šířkou, ovšem nezáleží na pořadí výběru délek hran. Protože krychle je speciálním zadáním kvádru, pak se délky mohou i opakovat.
Jedná se kombinace s opakováním, jak již předeslal kolega ↑ Jj: (zdravím).

Potom to vychází. Chyba tedy byla v pochopení zadání. Což teda není u kombinatoriky příliš neobvyklé :D
Záleží na každém slovíčku a proto už vnímám kvádr automaticky tak, že to je minus krychle....
Moc děkuji.