Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 04. 2016 13:05 — Editoval KubaP (17. 04. 2016 13:08)

KubaP
Reputace:   

Změna obvodu trojúh. v rychlosti

Ahoj, pomůžete mi vyřešit tuto úlohu prosím? :)

Délka $\textit{a}$ strany rovnostranného trojúhelníka se mění rychlostí v. Jeho obvod se mění rychlostí...?

Logicky bych si řekl, že obvod má 3 strany a => o=3*a a protože a=a*v tak obvod se mění rychlostí 3*v
Ale je to matoucí, svádí to i k 3*a*v
Můžete napsat nějaký postup? :)

#2 17. 04. 2016 18:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Změna obvodu trojúh. v rychlosti

Zdravím,

předpokládám, že sledovaná veličina se mění v čase zadanou rychlosti. Tedy a=f(t)=vt. Potom o=h(t)=h(f(t)) a to už by mělo jít dokončit.

Ale je to matoucí, svádí to i k 3*a*v

to je matoucí, jelikož je nejspíš matoucí úvaha a=a*v. Souhlasíš? Děkuji.

#3 17. 04. 2016 20:29

KubaP
Reputace:   

Souhlsím, že úvaha a=a*v je nešťastná a zřejmě i nesprávná, nicméně nerozumým tvému zápisu :)
Nešlo by to nějak popsat? :)
Nechápu, co znamená, že obvod je h ?

#4 17. 04. 2016 22:28

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ KubaP:

chtěla jsem použit různá označení pro pro funkce závislosti na čase, pro funkci vyjadřující změna délky strany jsem použila  $a=f(t)=vt$ Označení obvodu malým o raději nahradím p jako "perimetr" a opět mám funkci závislosti na čase, např. $p=p(a)=p(f(t))$. Rychlost změny obvodu je $dp/dt$, tedy potřebuješ sestavit předpis pro funkci vyjadřující obvod a najít derivaci funkci.

úplně přesně bychom mohli pracovat také s předpisem pro délku strany jako $a=a_0+vt$ s nějakým počátečním $a_0,$ můžeš i v takovém případě odvodit předpis pro obvod, ale jelikož nás zajímá rychlost změny, můžeme použit, že $a_0=0$ a v předpisu neuvažovat.

Tedy $a=f(t)=vt$, jak bude zapsán přepis pro obvod a jak dopadne derivace funkce obvodu po dt? Děkuji.

Zápatí