Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, pomůžete mi vyřešit tuto úlohu prosím? :)
Délka
strany rovnostranného trojúhelníka se mění rychlostí v. Jeho obvod se mění rychlostí...?
Logicky bych si řekl, že obvod má 3 strany a => o=3*a a protože a=a*v tak obvod se mění rychlostí 3*v
Ale je to matoucí, svádí to i k 3*a*v
Můžete napsat nějaký postup? :)
Zdravím,
předpokládám, že sledovaná veličina se mění v čase zadanou rychlosti. Tedy a=f(t)=vt. Potom o=h(t)=h(f(t)) a to už by mělo jít dokončit.
Ale je to matoucí, svádí to i k 3*a*v
to je matoucí, jelikož je nejspíš matoucí úvaha a=a*v. Souhlasíš? Děkuji.
↑ KubaP:
chtěla jsem použit různá označení pro pro funkce závislosti na čase, pro funkci vyjadřující změna délky strany jsem použila
Označení obvodu malým o raději nahradím p jako "perimetr" a opět mám funkci závislosti na čase, např.
. Rychlost změny obvodu je
, tedy potřebuješ sestavit předpis pro funkci vyjadřující obvod a najít derivaci funkci.
úplně přesně bychom mohli pracovat také s předpisem pro délku strany jako
s nějakým počátečním
můžeš i v takovém případě odvodit předpis pro obvod, ale jelikož nás zajímá rychlost změny, můžeme použit, že
a v předpisu neuvažovat.
Tedy
, jak bude zapsán přepis pro obvod a jak dopadne derivace funkce obvodu po dt? Děkuji.