Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
vedel by mi niekto poradiť nástroj, pomocou ktorého si budem vedieť vychytať preklepy v diplomovke? Je písaná v slovenčine. Strejda google zatiaľ moc nepomohol.
↑ misaH: Mám strašne hlúpu otázku... nevieš, ako sa to prvé používa? Ja s týmito vecami moc neviem narábať, skopírovala som to do toho istého priečinku, ako je texový súbor, skúšala som to tam všelijako zadávať, ale samý error.
skúsil som to ide to dobre treba to nainštalovať, pridať do systémovej premennej bin priečinok v nainštalovanej zložke (pravý klik na tento PC rozšírené nastsvenia premenné prostredia pridať alebo nové a dať tam cestu štandardne C:\Program Files (x86)\Aspell\bin) a v príkazovom riadku napísať
aspell -c cestaksuboru
potom ti vyhodí kde našiel neznáme slovo a dá ti na výber čo má robiť
prepínač -c je dôležitý (check)
Samozrejme, nebolo by to ono, keby nenastal problém... asi na 9999. pokus sa mi to podarilo nejako nainštalovať, normálne mám odkaz na ploche, ale keď to spustím, tak to iba preblikne... kde som spravila chybu? Mám pocit, že som urobila všetko podľa toho, ako napísal ↑ jarrro:.
nemá to GUI spusti to normálne cez príkazový riadok (win+R napísať cmd stlačiť enter alebo v novších windowsoch v prieskumníkovi v danej zložke s texovým súborom ctrl+shift+pravá myš a vybrať otvoriť príkazový riadok v tomto priečinku)
a napísať tam
aspell -c subor.tex
ak by nepoznalo aspell tak ho pridať do systémovej premennej Path ako na to som písal ↑ tu:
↑ jarrro: Už som sa dopracovala k tomuto: aspell --lang sk -c C:\Users\Sára\škola\matfyz\diplomovka\TeX\práca\Abstrakt.tex
Toto už rozpoznáva slovenčinu, nevypisuje žiaden error, len nie som schopná nastaviť správne kódovanie, čiže sú tam znaky ako nemecké ostré s a podobne, takže každé druhé slovo je označené ako chybné. Za --lang sk som skúšala dávať --encoding 'utf-8' a podobne (tuto je k tomu nejaký návod). Neviem, aký typ kódovania mám nastaviť. V TeX súbore mám takéto balíčky:
\usepackage[cp1250]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}
Ešte som našla niečo takéto: http://www.sk-spell.sk.cx/aspell-sk-pre-windows
Trochu sa to zlepšilo, ale stále napríklad namiesto ľ píše 3/4 a podobne, niektoré slová nevyznačuje celé, ale iba ich časť a podobne.
Ale každopádne vám obidvom (↑ misaH:, ↑ jarrro:) veľmi pekne ďakujem za pomoc, možno sa raz dočkám dňa, keď mi to bude fungovať. :D
nainštalovala si aj slovenský slovník? pozri do priečnika dict či tam je slovak.alias
kódovanie skús cp1250 alebo v texu rob v utf8 neviem prečo sa microsoft snaží byť originálny v kódovaní všade je ut8 ako default len windowsy musia mať cp1250 potom je z toho bordeľ
↑ jarrro: Slovník som nainštalovala, skúšala som obidve kódovania, čo si napísal, najlepšie to vyzeralo asi po použití návodu, ktorý som dala ↑ do tohoto príspevku:. Ale niektoré znaky to stále nebralo, takže asi bude problém ešte niekde. Každopádne ďakujem za pomoc. :)