Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
jelikož se zde nachází spousta vynikajících matematiků, zajímalo by mě, jak by jste řešili následující integrál:
Určete neurčitý integrál
Rada od ↑↑ byk7:
Ahoj,
píšeš "nevlastní" integrál, ale je spíš neurčitý integrál, takže prosím upřeni, jestli sis jen popletl termíny, nebo zapomněl dopsat meze.
Pokud ti jde o neurčitý integrál, tzn. o nalezení primitivní funkce na R, pak se obávám, že pomocí elementárních funkcí se ti to v uzavřeném tvaru nemůže podařit.
Ten Taylor se mi nejeví jako použitelná metoda. Problém je totiž v tom, že to malé "o" může být pěkně velké, pokud x není dostatečně blízko nule. Taylor v nule je zkrátka jen lokální aproximace, takže bych se dost divil, kdyby nějak pomohl při hledání primitivní funkce na R.
Jiná situace by byla, kdyby ta funkce třeba konvergovala ke své Taylorově řadě na celém R. Pak bys mohl integrovat člen po členu.
↑ Freedy:
Ahoj.
Ten rozvoj do binomické řady (nekontroloval jsem, zda je proveden správně) platí pouze za předpokladu .
Jak tento integrál spočítat "s patra" neporadím (k vynikajícím matematikům určitě nepatřím).
Mohu jen doporučit zkoušet různé nápady. Začal bych substituci , třeba to někam povede.
↑ Rumburak:
případná taylorova řada by nicméně platila pro libovolné x.
Lze nějak určit, že daná taylorova řada konverguje, i když nevím jak vypadá?
Popřípadě, lze to řešit nějakou speciálně zadanou funkci?
Freedy napsal(a):
↑ Rumburak:
případná taylorova řada by nicméně platila pro libovolné x.
To obecně není pravda. Klasickým příkladem je funkce daná předpisem pro nenulové
. Dodefinujeme-li tuto funkci v nule nulou, dostaneme funkci, jejíž Taylorova řada v nule je konstantně nulová, přestože samotná funkce není konstantně nulová na žádném okolí nuly.
↑ Freedy:
Pro aproximaci funkce na intervalu
můžeš použít její Taylorův rozvoj v bodě
.
Pro aproximaci funkce na množině
můžeš použít její Taylorův rozvoj v bodě
.
Čím více členů, tím přesnější aproximace.
↑ Pavel:
Taylor v bodě x = nekonečno se spočítá jak? Nikdy jsem o tom neslyšel.
Vždyť v taylorově polynomu vystupuje člen a pro a = nekonečno by to nemělo smysl ne?
↑ Freedy:
Pro lze použít rozvoj
, viz ↑ Rumburak:
Pro lze použít naopak rozvoj
Tomu druhému se někdy říká Taylorův rozvoj v nekonečnu.