Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
tohle cvičení jsem počítal s paní učitelkou a řekla mi, že prý tam musí mít chybu.
ZADANÍ:
Tři kamarádi si koupili dohromady celou pizzu. Kolik procent každý z nich snědl, když:
a) Jirka si vzal 1/3 z celé pizzy.
b) Petr snědl polovinu zbytku po Jirkovi.
c) Když snědl Aleš svůj díl, tak zbyla 1/10 z celé původní pizzy.
ŘEŠENÍ ŠKOLY:
Jirka…..1/3 z celku …..33,33 %
Petr…..1/2 z 1/3 = 1/6…16,67%
Aleš…..1-1/3-1/6-1/10=2/5…..40 %
NAŠE ŘEŠENÍ (S P. UČITELKOU):
Jirka = 33,33%
Petr = 33,33%
- zbytek po Jirkovi je 2/3 a polovina je 1/3
Aleš = doplním později
Jde mi hlavně o toho Petra, protože každý otázku pochopí jinak a zítra u přijímacích zkoušek chci mít 100% jistotu.
↑ Roidoc:
Dostala som odpoveď:
Dobrý den,
děkujeme za upozornění na chybu.
Přesto, že se snažíme vzorové příklady na procvičení vytvářet (včetně řešení) s co největší důsledností, může se tato situace stát.
Je to větší množství příkladů a ne vždy probíhá kontrola od více kolegů. Jde nám především o to, aby měli zájemci o studium co nejlepší představu o typech příkladů, které se mohou u přijímací zkoušky vyskytnout.
V případě vlastních přijímacích zkoušek máme ke každému zadání připravené řešení. Toto řešení před zkouškami kontrolují nezávisle na sobě minimálně 3 učitelé matematiky a většinou pak i někteří z kolegů na odborné předměty.
Oprava vlastní přijímací zkoušky je taktéž křížová, kdy jedno řešení opravují minimálně dva matematici.
Pokud by žák měl pocit, že výsledky přijímací zkoušky neodpovídají jeho představě o tom jak řešil zkoušku, tak se může odvolat.
Nepředpokládám, že by u zadání a oprav přijímací zkoušky k chybám došlo – na základě výše uvedeného vysvětlení.
Nicméně znovu děkuji za upozornění . Chybu odstraníme.
Olga Procházková
za předmětovou komisi matematiky
SPŠ a VOŠ Písek
↑ misaH:
Bylo tam dvanáct příkladů na šedesát minut.
První tři příklady mám dobře, to byly rovnice se zkouškou.
Další tři byly obyčejné úpravy výrazů, takže to snad mám také dobře.
A nakonec 2 slovní úlohy, které si sice pamatuji, ale nechci je sem psát, aby jsem někomu nenapověděl (další termín je 25.).