Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, chtěl bych se vás zeptat, jak celkově na slovní úlohy. Je to asi největší překážka v maturitnim testu pro mne. Myslím těch zkušebních z minulých let.. A jelikož mě to za dva týdny také už čeká musím se to ještě rychle doučit a propočítat plno příkladů. Problém je, že se hlavně ztrácím v textu a slovních hříčkách, které se tam vyskytují a když už myslím, ze jsem na dobre cestě, tak to nevychází. Uvedu pár příkladů.
4.Víme, že Libor jednoho večera řekl: "Z tohoto měsíce uplynulo tolik dnů, že za stejný počet dnů a ještě pět bude do konce měsíce zbývat tolik dnů, kolik z něj k dnešku uplynulo." Měl pravdu. Určete datum Liborova výroku.
Nebo
V tenisovém oddílu mládeže byla třetina dívek. Pak ale osm chlapců odešlo a tři dívky přibyly a je jich 52%. Určete, kolik ma teď oddíl členů.
Mohl by mi někdo prosim napsat jak mám začít ? Rád bych na to přišel dále sám.
Ahoj, rozdělím si měsíc na části dle popisu:
x .... x+5 .... x
Sečtu a sestavím rovnici. Předpokládám, že měsíc má celkem 29 dní (u 28, 30 a 31 to není pěkně dělitelné):
x+x+5+x=29
3x = 24
x = 8
Z měsíce uplynulo 8 dní, je tedy 8. 2. např. 2016, 00.00 hod., přičteme 13 dní, jsme na 21. dni; do konce měsíce tedy chybí ještě 8 dní. :)
Ahojte, děkuji za odpovědi.
Ale nemělo by to tedy být více upřesněné ? Když se řekne totiž večer, myslí se tím, že ten dnešní den ještě neskončil ne ? V tom případě, kdybych předpokládal, že to je v měsíci, který má 30 dnů, tak by to říkal 9. den večer.
Slovní úlohy mi dělají problém a nevím bohužel, jak u nich začít..
Když předpokládám, že měsíc má 30 dnů (a on to řekl v den, který ještě neskončil tj. večer.), tak platí x+1 + x+5 + x=30, z toho x je 8, takže to říká 9. den večer.
Při provedení zkoušky... 8 dnů uplynulo, je 9. večer, přičtu 8+5=13 dnů, to by bylo 22.večer a zbývá 8 dnů do 30.dne.