Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
nevím si rady s tímto příkladem:
Vypočítejte hmotnost furanu, ze kterého připravíme 120g nitrofuranu a kolik ml 1,5 molární kyseliny dusičné k tomu bude třeba.
hmotnost furanu jsem vypočítala(72,2g), ale druhou částí si nejsem jistá
děkuji za pomoc :)
Zdravím,
pokud máš látkové množství spotřebované HNO3 (z reakce, kde jsi počítala také hmotnost furanu), potom přepočteš přes molární koncentraci na objem roztoku (hmotnost furanu jsem nekontrolovala). S čím přesně nejsi si jistá? Děkuji.
↑ CupKate:
také děkuji, pokud ještě bude nějaká nejasnost, napiš sem, prosím, celý postup (v opač. případě označ, prosím, téma za vyřešené). Děkuji, zdravím.
↑ CupKate:
děkuji, snad v pořádku, akorát výsledek objemu by měl být v litrech, zkontroluj, prosím, jednotky u látkové (molární) koncentrace.
↑ CupKate:
Co sa tyka postupu tak je podla mna spravne, az na tu mensiu chybicku pri jednotkach.
Ale pisem tu hlavne preto, ze to zadanie prikladu mi pride prinajmensom podivne. Nitrofuran nie je konkretna latka ale skupina latok, takze na tuto reakciu neexistuje konkretna rovnica. Podla vypoctov som si ale domyslel, ze stechiometricke koeficienty su 1:1. Druha vec je molarna hmotnost C5H3O3N, ta urcite nesedi so zadanim, kedze: Molar mass of C5H3O3N is 125.0822 g/mol. Ale nech to cert vezme, cisla vam asi zadali, takze s tym nic neurobis a hlavne je, ze postup je dobre :)
↑ Kenniicek:
děkuji za opravu u molární hmotnosti, tu jsem nekontrolovala, určitě musí být opravena, pokud byl zadán sumární vzorec (vypadá to, že jedno C z výpočtu vypadlo).
↑ CupKate:
děkuji, ano furan má v cyklu 4 uhlíky a kyslík (ne vodík), k tomu váš nitrofuran skupinu -NO2 napojenou na některý uhlík (snad už jsme všechna nedopatření dohledali společnými úsilí, děkuji za opravy ↑ CupKate:, ↑ Kenniicek:) :-)