Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 04. 2016 14:25

nous3k
Reputace:   

MAPLE - vzájemná poloha tří rovin

Zdravím,

nevím si rady s následujícím zadáním v programu Maple: https://gyazo.com/e98af03965309b62a09e74ce83a4d07e

Mohl by mi prosím někdo poradit přes jaké příkazy polohu rovin řešit? Děkuji

#2 26. 04. 2016 08:17 — Editoval Marian (26. 04. 2016 08:22)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: MAPLE - vzájemná poloha tří rovin

Pro řešení soustav lineárních rovnic by měl postačit základní příkaz 'solve'. Zkusil bych něco na této bázi:

Code:

solve({3x-6y+9z+2=0,x+y+z-1=0,-2x+4y-6z-1=0},{x,y,z})

Pokud bude řešení nekonečně mnoho, asi bych se podíval na možnosti balíku 'geom3d', protože 'solve' není v takovém případě spolehlivý. Osobně nemám nejlepší zkušenosti s balíkem 'geom3d', který toho spoustu umí, ale zadání objektů mi připadá, že by mohlo být daleko intuitivnější. Tento balík dá odpověď na to, co je průnikem (výstupem bude informace typu objekt, tj. přímka, bod, apod.). Bude-li situaci nutno kreslit, doporučuji se podívat na možnosti příkazu 'plot3d'. O nekompatibiltě uvedených balíků bych nepochyboval, tj. čemu rozumí 'geom3d', tomu nerozumí 'plot3d'.

Ze zadání však podle mě přímo nevyplývá, že je nutno soustavu interpretovat graficky v Maple.

Poznámka
Je nutno brát v úvahu, že balíky načítáme někde na začátku (nebo přinejhorším v průběhu) dokumentu, např:

Code:

> with(geom3d):

Nebude-li uvedena dvojtečka, balík se načte a současně dostaneš výpis všech platných příkazů, které balík dává k dispozici.

Dále mě ještě napadá, provést v Maple rovnou Gaußovu eliminaci pomocí balíku 'LinearAlgebra', viz možnosti příkazu 'ReducedRowEchelonForm'.

Zápatí