Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 04. 2016 13:01

FlyingMonkey
Reputace:   

Kubický spline

Ahoj, prosím o radu. :-)
Řeším příklad na kubický spline, načetl jsem si, o co jde, což snad chápu v pohodě (graficky si to dovedu představit) a pak jsem se snažil postupovat podle internetu (zápisky na tohle nemám).

Obrázek byl moc velký, tak jsem to musel hodit z jiné stránky, snad to pofrčí.

Na co bych se chtěl zeptat. Mám tam rozpracované, že ty jednotlivé intervaly a krajní body na sebe musí navazovat první derivací, pokračoval bych potom to samé s druhou a v neposlední řadě podmínky abych si zajistil přirozený kubický spline a měl tak jednoznačné řešení.

Jestli dobře počítám, tak bych měl potom nějakých 17 rovnic. To mi přijde trochu šílenost počítat to ručně .. Mám za to, že to musí jít nějak "obejít" a já jsem na té hodně otrocké cestě. Nemáte někdo prosím nějaký nápad?
Ty rovnice si dodělám, ale jak potom získat nějak jednoduše ty koeficienty prosím? (popř. není někde nějaká stránka, kde by mi to ten cubic spline spočítalo? nic se mi vygooglit nepodařilo).

Díky moc!

#2 28. 04. 2016 18:43

Eratosthenes
Reputace:   139 

Re: Kubický spline

ahoj ↑ FlyingMonkey:,

pokud dobře počítám, máš proložit splajn pěti body. To by měla spravit soustava tří rovnic pro tři neznámé. Zkus se podívat sem:

http://mathonline.fme.vutbr.cz/Aproxima … fault.aspx

Budoucnost patří aluminiu.

#3 29. 04. 2016 13:04

FlyingMonkey
Reputace:   

↑ Eratosthenes:

Ahoj! Tyo, díky moc, tohle je přesně to zjednodušení, které jsem hledal.

Jen upřímně nejsem zase taková bedna. Dostal jsem se k té matice teď trochu náhodou po x letech. Takže jsem překvapivě ztracenej. :-)

Moc nerozumím tomu vzorci 3.19, to d a h značí krajní hodnoty z toho intervalu pro ten splajn Si(x)? To "s" je potom nějaký koeficient (směrnice dle mého?) který právě chci spočítat?

Zároveň ten vzorec 3.19 je obecný pro jakékoliv body, kterými ten splajn budu prokládat? A tím pádem i ta jeho druhá derivace? Díky moc za jakoukoliv pomoc :-)

#4 29. 04. 2016 15:21

Eratosthenes
Reputace:   139 

ahoj ↑ FlyingMonkey:,

di jsou první derivace, hi rozdíly x-ových souřadnic bodů a delta_i jsou poměrné diference (vzorec je asi tři stránky před tím).

Budoucnost patří aluminiu.

Zápatí