Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosím o radu. :-)
Řeším příklad na kubický spline, načetl jsem si, o co jde, což snad chápu v pohodě (graficky si to dovedu představit) a pak jsem se snažil postupovat podle internetu (zápisky na tohle nemám).
ahoj ↑ FlyingMonkey:,
pokud dobře počítám, máš proložit splajn pěti body. To by měla spravit soustava tří rovnic pro tři neznámé. Zkus se podívat sem:
http://mathonline.fme.vutbr.cz/Aproxima … fault.aspx
↑ Eratosthenes:
Ahoj! Tyo, díky moc, tohle je přesně to zjednodušení, které jsem hledal.
Jen upřímně nejsem zase taková bedna. Dostal jsem se k té matice teď trochu náhodou po x letech. Takže jsem překvapivě ztracenej. :-)
Moc nerozumím tomu vzorci 3.19, to d a h značí krajní hodnoty z toho intervalu pro ten splajn Si(x)? To "s" je potom nějaký koeficient (směrnice dle mého?) který právě chci spočítat?
Zároveň ten vzorec 3.19 je obecný pro jakékoliv body, kterými ten splajn budu prokládat? A tím pádem i ta jeho druhá derivace? Díky moc za jakoukoliv pomoc :-)
ahoj ↑ FlyingMonkey:,
di jsou první derivace, hi rozdíly x-ových souřadnic bodů a delta_i jsou poměrné diference (vzorec je asi tři stránky před tím).