Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 11. 2015 10:00

bojga
Škola: VUT Praha
Reputace:   

Indukčnost tlumivky z hodnot na štítku

Prosím o pomoc, jak vypočítám indukčnost tlumivky, když na štítku tlumivky jsou uvedeny údaje: 230V, 50Hz, 0,38A, cos φ = 0,53 ?
Pomocí vzorce pro induktaci = U/I to nevychází. Co znamená cos φ?, tlumivka by neměla mít odpor, takže nebudeme počítat fázový posun induktanc a rezistance φ nebo ano? děkuji
Má vyjít 1,6 H

• (téma jako vyřešené označil(a) bojga)

#2 12. 11. 2015 10:35 — Editoval LukasM (12. 11. 2015 10:36)

LukasM
Reputace:   193 

Re: Indukčnost tlumivky z hodnot na štítku

↑ bojga:
Tlumivka by možná neměla mít odpor, ale má - takže to zanedbat nejde, to bys byl hned ve sporu se zadáním (s tím účiníkem).

Impedanci cívky Z snadno spočítáš. Až ji budeš mít, je třeba ji rozdělit na čistý odpor R a na induktanci. Takže se tam objeví nějaký pravoúhlý trojúhelník se stranami Z, R a $\omega L$, ve kterém bude někde vystupovat ten úhel $\varphi$.... Zkus sám.

#3 12. 11. 2015 11:52

bojga
Reputace:   

↑ LukasM:
Zkoušel jsem to počítat. Uvažujeme-li i odpor tak nám vyjde $tg\varphi =\frac{\omega L}{\frac{U}{I}}$
ale po dosazení a vyjádření (ze zadání plyne  $\varphi$ = 58°) vychází L=3 H. Píšu to zaokrouhleně. Takže mi to pořád nesedí, ani když uvažuji pravoúhlý trojúhelník a indukčnost s odporem

#4 12. 11. 2015 12:02

LukasM
Reputace:   193 

↑ bojga:
Máš to skoro dobře.. Mohl bys sem ten trojúhelník zkusit nakreslit, popsat jednotlivé strany a označit ten úhel?

#5 29. 04. 2016 15:28

bojga
Reputace:   

↑ LukasM:

Nevím co dělám špatně, ale pořád mi to vychází 3 H.
Počítám to přes trojuhelnik, kde na x-ové ose mám rezistanci (R=U/I) a na y-ové ose induktanci, z cos$\varphi $ si vyjádřím $\varphi $ a určím jeho tangens a počítám $tg\varphi = \frac{\omega L}{\frac{U}{I}}$ a vyjde to 3H ne 1,6 H kde dělám chybu?

#6 01. 05. 2016 14:01

bojga
Reputace:   

už vím co bylo špatně

Zápatí