Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím lidi!
Netuším, jestli jsem téma zařadil správně, nebo jestli vůbec lze tohle téma zařadit na tohle forum, proto se předem omlouvám.
Počítáme v mechanice tyto příklady viz. obrázek, vůbec netuším o co tam jde, brzy na to píšeme písemku, ve škole jsem na to byl, ale i tak z toho nejsem moc chytrý a to nejsem jediný, i ti nejlepší prostě jaksi nechápou ten princip.
Neznáte nějakou webovku, kde bych jsem mohl přijít na to jak tyhle věci počítat? Díky moc...

Zdravím,
pokud je ještě aktuální, potom se podívej na materiál k mechanice tuhého tělesa, konkrétně část "základy statiky" (ale doporučuji projít kompletně, možná nejsou jasné některé definice a postupy z úvodu do tématu). Dobře to mívají zpracované na průmyslovkách, např. odkaz.
Pokud nevadí RJ, lze kontrolovat i online, (např., je toho více) v jiných řečích neznám podobný odkaz, snad někdo z kolegů. Stačí tak? Děkuji.
Zdravím,
moc se v té kalkulačce nevyznám, existují jiné? Děkuji.
Mně se třeba nedaří vypočítat příklad dna prvním obrázku (dole). Mohli by jste mi někdo pomoci, zkusit to tam dosadit a vložit sem odkaz? Děkuji.
Já třeba nechápu tyhle jednoduché věci...
https://kke.zcu.cz/old_web/_files/proje … IUT_P1.pdf - strana 44
Nikde tam nemůžu najít něco, proč co jak je... jak sestavit rovnici atd...
Zdravím,
↑ sojkin626: bohužel na obrázku "dole" (v prvním příspěvku to je jediná část, která není převrácena), nejsou označení a, l, ani správné zakreslení upevnění nosníku (jen ze zápisu momentu odvozuji (F1=200 N, F2=100 N, F3=500 N, směr dle obrázku, a=|AB|=20, l=|AC|=90. Platí všechno? Kde jsou opěrné body? má ten nosník volné konce?)
Online kalkulačka - zkus překladačem, bohužel žádnou jinou neznám (nehledala jsem). K odkazu ze sbírky asi neumím takto přes zprávu poradit, musel bych postupně kreslit. Určitě pomůže, pokud přejdeš pár stránek zpět (od rovnováhy), nebo viz odkaz ze strojky - a od začátku s tužkou si nahlas přeříkat jednotlivé postupy (pokud nikdo jiný v okolí není, kdo by vysvětli).
Úlohu na obrázku ještě, prosím, upřesní, pokusím se do kalkulačky vložit.
Já sám to bohužel moc nechápu, ta kalkulačka je stejně bohužel placena pokud chci znát detajlni výpočet...
Na druhém obrázku pod tím prvním je zbytek řešení co jsme počítali ve škole.
Jako samozřejmě z toho nechci obviňovat učitele, ale nás učitel z mechaniky je na tom tak že danou látku odprezentuje a nezeptta se jestli máme dotazy. Kdyz se někdo odváží zeptat tak ještě potom dělá urazenyho že to nechápeme...
Jakou kdyby se mohl propadnout hanbou co to ve třídě manta idioty.
↑ sojkin626:
Zdravím, tento obrázek nenavazuje na žádné zadání, opravdu nevím, co bych k tomu více napsala. Nejsou to těžké úlohy, nemají žádné speciální uložení, ani rozloženou sílu, proto ověření výsledku v online kalkulátoru by bylo zcela dostačující. Bohužel opravdu nijak jinak nejsem schopna k tématu přispět.
Pokud učitel na váš požadavek opravdu nereaguje a je to stav celé třídy, potom můžete poprosit o řešení přes třídního učitele a směrovat ředitele školy. Od toho jsou např. rodičovské schůzky, aby se to řešilo a účel mělo. Zkoušel jsi číst nahlas příručku pro SŠ strojní - od začátku a s tužkou v ruce? Hodně to projasní, vážně.
Zkus pohledat i videa, bohužel já na toto hledání nemám čas, ať se podaří pochopit.
Zkusím se do toho nějak vnořit a pochopit... Měl jsme jít zítra na opravu, ale budu si muset zařídit nový termín... A jmenuje se ta metoda toho počítání nějak? A co ten příklad na prvním obrázku dole, který pokračuje na druhém obrázku... Děkuju.
Zdravím,
už snad rozumím, kde je zadání - na závěr převráceného obrázku v↑ příspěvku 1:, potom online kalkulačka nepomůže, jelikož nejde o určený nosník, ale o soustavu rovnoběžných sil, u kterých se má najít výsledná. Tedy jakou jednou sílou lze nahradit působení soustavy tři sil dle obrázku (můžeš to např. zkusit na tužce nebo na pravítku).
Opět se vrátím k odkazu - "metoda" se jmenuje skládání rovnoběžných sil ležících na různých rovnoběžných přímkách (č. 2.6.3.3). Také je to ve všech odkazech, co v tématu jsou a pro výpočet se používá pojem z názvu tématu "Momentová věta" + grafické postupy.
↑ sojkin626:
název vzorce a principu výpočtu máš přímo v názvu tématu. Nejvíce pomůže si prakticky projít základní teorii (ta je na jednu stránku i s obrázky) + pár vyřešených příkladů. Samotný vzorec není náročný, ani ta látka není těžká - jeho praktické použití závisí jen od konkrétního zadání. Nemáš někoho z okolí z průmyslovky technického zaměření, nebo z obdobných oborů VŠ (strojní, stavební VŠ stačí 1.-2. ročník)? Bohužel, nic jiného neznám, ale snad ještě někdo z kolegů něco přidá, kolegům děkuji.
Bohužel nikoho takového neznám... já ikdyž něco přečtu... je problém v tom, že v tom nevidím žádný logický systém který bych jsem si mohl ukotvit v hlavě... A jak jsem už psal s učitelem nehnu... ono je to celkem i tak na nic... mít tenhle předmět, máme ho jen jednou za dva týdny... poslední dva měsíce jsme ho neměli, vždy odpadl. A ještě k tomu jsme zjistili, že tento předmět máme jen ve druháku...