Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Přeji krásný den,
narazil jsem při vypracovávání úkolu na problém s jedním příkladem. Hledal jsem na tomto fóru a našel jsem téměř identický, jenže k řešení byl připojený ještě jeden obrázek z webu, ale ten se z nějakého důvodu nezobrazil, takže mi to moc nepomohlo. Prosím o pomoc děkuji.
Zadání: Množina M obsahuje n navzájem různých prvků. Počet všech kombinací 2. třídy bez opakování vytvořených z prvků množiny M je o 21 menší, než počet variací 2. třídy bez opakování vytvořených z prvků M. Urči počet prvků množiny M.
Zkoušel jsem se nad tím zamyslet a z celého zadání jsem zmaten :/. Vím jen, že z toho má vzniknout kvadratická rovnice a že tam bude n nad dvěma. Jinak vůbec netuším.
↑ Zilbel:
Ještě víš něco ze zadání. :-) Jednoduše chceš nějak porovnat výrazy
a 
pomocí informace
Zilbel napsal(a):
Počet všech kombinací 2. třídy bez opakování vytvořených z prvků množiny M je o 21 menší, než počet variací 2. třídy bez opakování vytvořených z prvků M.