Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 05. 2016 11:36

ektomorf
Reputace:   

Křivkový integrál 2. druhu

Zdravím, mám zmatek ve výpočtu integrálu. Zde jde konkrétně o Greenovu větu, kde následně transformuji do polárních souřadnic. Našel by se někdo, kdo by mi to více objasnil? Děkuji moc.

Červeně mám podtrženo co přesně mi není jasné. Parciálně derivovat mi problém nedělá, zaseknu se až na následné integraci kdy si nejsem jistý, jak integrál správně zapsat.
Číslem (1) mám označeno, jak bych si ho napsal já, bohužel to zřejmě není správná cesta.
Číslo (2) ukazuje, jaký je správný zápis, bohužel však nemůžu přijít na to, kde se dané konstanty vzaly.

#2 10. 05. 2016 12:25

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: Křivkový integrál 2. druhu

V tom pokusu cislo 1 je ignorovana funkce $\frac{1}{x^2+y^2}$ ktera po prevodu do polarnich souradnic dava $\frac 1{\rho^2}$

Na poradi integrace tady nezalezi, takze meze a diferencialy jsou spravne v obou pripadech

#3 10. 05. 2016 14:01

ektomorf
Reputace:   

Díky moc, vážně mi to nedošlo :D.

Mohl bych ještě poprosit o nějaký příklad, kdy na pořadí integrace záleží ? Nějak mi neleze do hlavy, kdy záleží a kdy nezáleží.
Děkuji.

#4 10. 05. 2016 14:34

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Kdyz se integruje pres obdelnik, da se integrace napsat v libovolnem poradi okamzite. Jinak je nutno prepocitavat meze.

Zápatí