Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mohl by mi někdo pomoci vyřešit tento zapeklitý příklad?
Napište rovnici kružnice vepsané trojúhelníku KLM, je-li
Došla jsem k tomu, že poloměr kružnice je jedna a že trojúhelník má pravý úhel u vrcholu M, jen nevím, jak dopočítat souřadnice středu (m,n). Děkuji všem za pomoc.
Výsledek:
Ahoj ↑ mark72:,
ja by som na výpočet súradníc m, n stredu S použila vzorec pre vzdialenosť bodu od priamky v rovine.
Bod S je od priamky KM vzdialený o jedna, zo vzorca pre vzdialenosť potom vyjde
,
odtiaľ n=0 alebo n=2, a keďže S leží v polrovine KML, je jednoznačne n=2.
Obdobne pre vzdialenosť bodu S od priamky LM.
Vyjde ,
odtiaľ m=5 alebo m=7, a opäť vzhľadom na polroviny m=5.
↑ thatsmis:
Vzorec pro výpočet poloměru kružnice vepsané trojúhelníku viz Odkaz
↑ Jj:už som celkom domýlená. Vedela som si vpočítať, že trojuholník je pravouhlý s pravým uhlom pri vrchole M. Taktiež som si našla dve osi uhla pri vrchole M, ktoré mi vyšli o1: x-y-5=0 a o2: x+y-7=0. Ďalej som si našla osi uhla pri vrchole K, ktoré mi vyšli o1: x-3y+1=0 a o2: 3x+y-7=0. Spravila som ich prienik, ale bohužial súradnice stredu nevychádzajú tak ako majú. Neviete mi prosím poradiť, ako z tohto ďalej ?
Ahoj, dalo by se to řešit i přes osu úhlu. Osa úhlu je určena vrcholem a směrovým vektorem.
Osa úhlu je vlastně „průměr směrů obou ramen“, tzn., že určíme jednotkové vektory ramen (svírající daný úhel) a směrový vektor osy úhlu je pak součtem jednotkových vektorů ().
Průsečík os = střed kružnice opsané:
----------------
Poloměr: vzdálenost středu od (např.) strany KM
↑ thatsmis:
Jistě, jde to přes osy úhlů, ale pro menší trápení se přimlouvám spočítat poloměr vepsané kružnice přes plochu daného trojúhelníka vyjádřenou jednak pomocí odvěsen, jednak pomocí uvedeného poloměru (což odpovídá vzorečku v odkazu tady ↑ Jj:):
↑ thatsmis:
Všechny 3 osy úhlu mají rovnice:
Z toho střed kružnice
poloměr je vzdálenost středu od přímky
tj.