Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím.
Trojúhelník
má délky stran
,
. Poloměr kružnice opsané trojúhelníku je
. Vypočítej délku strany
.
S tímto příkladem si absolutně nevím rady.
Pokud trojúhelník narýsuji tak nikde nevznikne pravý úhel, zkoušel jsem různé možnosti a dopočítal jsem i všechny úhly, bohužel z toho nedostanu strany pomocí žádné funkce, protože pokaždé něco chybí.
Ahoj, např. by se dalo využít vztahu:
Edit: Vezmi v potaz i to, že sinus je kladný v I. a II. kvadrantu. Úloha bude mít dvě řešení.
↑ gadgetka:
Děkuji, přemýšlel jsem a mám jeden návrh na řešení.
Vypočítám si
.

A poté funkcí
zjistím
strany
.
Vlnkovaná čára je poloměr.
Vyzkoušej vztah, co jsem ti napsala. Máš zadané dvě strany a poloměr, vypočítáš dva úhly, třetí dopočítáš do 180° a vypočítáš stranu c.
↑ gadgetka:
Pokud by tedy platily funkce:

vycházíme ale z toho, že tam je pravý úhel (viz obrázek v prvním příspěvku), co když ale není (viz obrázek níže)?
Tučná čára je poloměr.
Tenká čára vede od středu opsané kružnice do středu jakékoli strany trojúhelníku.

(úhel
nevyhovuje)
↑ Roidoc:
Stred kružnice opísanej trojuholníku leží na osiach strán (sú to kolmice k stranám idúce stredom strán - tam je pravý uhol).
Ak je pôvodný trojuholník ostrouhlý, jeho vnútorné uhly sa vyrátajú ľahko - podľa obrázka čo si dal, ibaže kosínusom. Dva. Tretí sa doráta do 180°.
Tretia strana sa potom vyráta analogicky.
Neviem, čo stále počítaš uhly pri strede - len ťa to zbytočné mýli.
Alebo rátaj naozaj podľa vzťahu, čo ti dala gadgetka.
Ten vzťah ale podľa mňa nie je všeobecne známy a úloha sa dá riešiť aj bez neho.
Nebo: úhel gamma je součtem úhlů z dvou trojúhelníků, u kterých znáš všechny tři strany(8, 6, 6 a 11, 6, 6). Použiješ kosinovou větu na výpočet těchto dvou úhlů, jejich součtem zjistíš úhel gamma a další kosinovou větou se dostaneš ke straně c.
On chodí na základnú školu.
↑ Cheop: ↑ misaH:
Jednou to budu muset stejně pochopit a je jedno jestli teď nebo za rok, ne?
Poprosím o ten obrázek.
↑ gadgetka:
Fajn, děkuji, chápu.
Teď otázka na všechny, jde to i jakkoli udělat jinak?
Vždyť je to příklad jako ostatní, kde mi stačil nákres pravoúhlého trojúhelníku.
↑ Roidoc:
Obrázok si môžeš urobiť aj sám - ibaže si to odmietol.
Urobiť obrázok v geogebre a zapísať postup v TEXe je veľmi náročné na čas. Áno, budeš sa to učiť, ale zatiaľ by si mal pochopiť predovšetkým úplne základné veci - vyzerá to, že máš v nich ešte medzery. Ale obdivujem tvoje nadšenie...
Úloha sa dá riešiť prostriedkami základnej školy.
Ponúkla som ti postup iba s využitím kosínusu uhla, zrejme si z toho nič nemal, hoci je to jednoduchá a úplne základná vec. Postup gadgetky aj Cheopa vyžaduje vedomosti, ktoré základná škola neposkytuje (napríklad kosínusová veta).
Ak sa chceš učiť veci dopredu, naštuduj si ich sám (materiálov je dosť) a až potom žiadaj o pomoc - vysvetľovať ti všetku teóriu, keď ti robí problém používať obyčajné prostriedky základnej školy je plytvanie energie ľudí, ktorí sem prispievajú.
Ty by si si mal zapamätať základné veci - napríklad, že náčrtok nesmie byť pravidelný, ak sa to vyslovene v úlohe neuvádza, že si sa v tejto úlohe mohol sústrediť na vnútorné uhly trojuholníka a nie na uhly pri strede opísanej kružnice...
Všetko má svoj čas...
misaH napsal(a):
Obrázok si môžeš urobiť aj sám - ibaže si to odmietol.
To ne, akorát nám nikdy nikdo neřekl co dělat, pokud není zadaný o jaký trojúhelník se jedná.
Jednoduše, vždy ty samé příklady při hodině, akorát jiné velikosti, ale věci na přemýšlení chybí.
misaH napsal(a):
Ponúkla som ti postup iba s využitím kosínusu uhla, zrejme si z toho nič nemal, hoci je to jednoduchá a základná vec.
Na to jsem úplně zapomněl, pořád jsem přemýšlel nad tím vzorečkem výše.
Hned se na to vrhnu.
misaH napsal(a):
Postup gadgetky aj Cheopa vyžaduje vedomosti, ktoré základná škola neposkytuje.
S tím souhlasím.
Docela je i škoda, že někteří učitelé (někdy i naše p. učitelka) zakazuje vlastní systémy, ale o tom jindy.
misaH napsal(a):
Ak sa chceš učiť veci dopredu, naštuduj si ich sám (materiálov je dosť) a až potom žiadaj o pomoc - vysvetľovať ti všetku teóriu, keď ti robí problém používať obyčajné prostriedky základnej školy je plytvanie energie ľudí, ktorí sem prispievajú.
Budu vás brát na vědomí.
Stránky: 1