Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, např. vyřešíš průsečík kružnice se středem v počátku soustavy souřadnic a poloměrem r=1 s přímkou p.
Edit: Nebo vyjdeš ze vzdálenosti dvou bodů
a
, přičemž bod
leží na zadané přímce
.
Edit: Nebo vyjdeš z toho, že směrový vektor zadané přímky (3; -4) se rovná normálovému vektoru přímky na ni kolmé, která zároveň prochází bodem [0;0], čili její rovnice bude 3x-4y=0. A najdeš průsečík přímky s přímkou zadanou.

Edit: Nebo vyjdeš z toho, že směrový vektor zadané přímky (3; -4) se rovná normálovému vektoru přímky na ni kolmé, která zároveň prochází bodem [0;0], čili její rovnice bude 3x-4y=0. A najdeš průsečík přímky s přímkou zadanou.
Třeba jsem špatně pochopil, ale bod ve vzdálenosti jedna nemusí ležet na kolmici procházející bodem 0;0 ?
↑ gadgetka:
Nie.
Bod vzdialený 1 od počiatku leží na kružnici so stredom v počiatku a polomerom 1.
Ide o vzdialenosť dvoch bodov, nie priamky a bodu.
Míšo, ale v tomto případě ten mnou popsaný postup sedí... proto jsem ho uvedla jako další možnost...
↑ gadgetka:
Je to náhoda, lebo priesečník je podľa výpočtu len jeden.
Ako všeobecný postup to predsa nemôže sedieť.
Bod na priamke vzdialený od [0;0] 1jednotku dĺžky neleží na kolmici cez [0;0]. Môže ležať hocikde na priamke alebo nemusí existovať vôbec.
Ako sa dá dopredu vedieť, že je len jeden taký bod a tým pádom leží na kolmici?

↑ gadgetka:
Ano, na tento příklad to sedí, ale jak napsala ↑ misaH:, obecně se takto postupovat nemůže.
A kolik lidí si udělá náčrtek ? :-)
A je to náčrtek :-) :-)
Ok, marnesku, "graf" si udělá ten, kdo ví, že mu to usnadní přemýšlení. :D A i když se to v analytice nedoporučuje, je to cesta k nejsnazšímu řešení, protože "o tom co je viděno, je lépe přemýšleno." ;)
A kdyby někdo postupoval tak jak já, a udělal si nejdříve vzdálenost bodu [0; 0] od přímky, věděl by, že je rovna jedné, čili ten bod leží na kolmici k dané přímce. :)
↑ gadgetka:
Ahoj.
"o tom co je viděno, je lépe přemýšleno."
To je svatá pravda. Ale v AG by význam obrázku měl být čistě orientační a vlatní řešení úlohy by se
na fakta pouze vyčtená z obrázku (tj. nezdůvodněná výpočtem) nemělo odvolávat.
↑ gadgetka:
Ahoj.
Keby si to uviedla tak, že vzdialenosť [0;0] od priamky je 1 (výpočtom) a tak sa dá na zistenie súradníc bodu priamky využiť kolmica k priamke vedená počiatkom, to by bolo iné, nedalo by sa nič namietať.
Mimochodom - tú dĺžku 1 na náčrte nevidno, na odhad by bolo treba rysovať (priamku a kružnicu), uvážiť práve 1 prienik a až potom pokračovať niektorou výpočtovou metódou.
Ano, Míšo, to je právě ten můj výpočet vzdálenosti středu soustavy souřadnic od zadané přímky, ten je roven jedné ... a z toho jsem vyšla při třetí úvaze.
↑ gadgetka:
V pohode - len to bolo treba povedať :-)