Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 05. 2016 19:03

Bedlasky
Místo: Beleriand
Reputace:   14 

Reakce KMnO4

Zdravím. Doma jsem zkoušel dělat pár pokusů s KMnO4. Klasicky jsem zkoušel redukci pomocí jodidu v neutrální a zásaditém prostředí. Napadlo mě ale zkusit i reakci v kyselém prostředí - použil jsem ocet přefiltrovaný přes aktivní uhlí. Roztok byl takový nahnědlý, to udělal ten vzniklý jod. Po přikápnutí uhličitanu sodného se tam však neobjevila žádná sraženina - jak je to možné? Burel tam určitě nevznikal, roztok byl průhledný.

Pak jsem se ještě chtěl zeptat, co vzniká při reakci peroxidu vodíku s oxidem manganičitým. Manganistan nebo manganatá sůl? Já bych to spíš tipoval na ten manganistan. Já ten peroxid nalil do zkumavky, kde ještě na stěnách zůstalo trochu burelu, začalo to trochu bublat, jenže roztok se do fialova nezbarvil - možná to byl jen nízkou koncentrací, ale přijde mi to zvláštní.

• (téma jako nevyřešené označil(a) Bedlasky)

#2 16. 05. 2016 21:11 — Editoval Bedlasky (16. 05. 2016 21:41)

Bedlasky

Re: Reakce KMnO4

Jo a ještě jsem se chtěl zeptat. Když nechám reagovat manganatou sůl s hydroxidem, tak se vlivem působení kyslíku manganatý kation oxiduje na manganitý kation. Jako příklad uvedu reakci chloridu manganatého a hydroxidu sodného.

$MnCl_{2} + 2NaOH \Rightarrow  Mn(OH)_{2} + 2NaCl$

Co ale vzniká dále působením kyslíku? Na internetu jsem našel rovnici, kde vzniká oxid manganitý. Nemůže tam ale vznikat hydroxid nebo monohydrát oxidu manganitého? A pak mě ještě napadlo, jestli se vzniklá manganitá sůl neoxiduje na oxid manganičitý. Je to tak? Nebo k tomu musím přidat peroxid, aby se vzniklá sloučenina oxidovala dále?

A ještě k disproporciaci mangananu. Četl jsem, že při zvýšení pH se manganan rozpadá na manganistan a burel. Stačila by k tomuto účelu 6% octová kyselina?

Mimo jiné jsem se také dočetl, že pro urychlení redukce manganistanu v zásaditém prostředí na manganan se může používat jako katalyzátor modrá skalice. Tak si chci jen ověřit jestli to je pravda, nebo jestli s tím má popřípadě někdo zkušenosti. Vstupuje navíc ta modrá skalice nějak do reakce nebo se s ní nic neděje? Jodid se totiž třeba oxiduje na jod. Ale je fakt, že síran se nemá na co oxidovat, takže zůstane síranem, leda že by tam vznikal manganan měďnatý, ale to asi ne.

Taky jsem narazil na chemický pokus - tzv. chameleon - kdy se smísí manganistan draselný, hydroxid sodný a cukr ve vodě. Nevíte náhodou, k redukci na jaké kationty tam dochází? Já našel dvě různé verze:

$Mn^{7+}\Rightarrow Mn^{6+}\Rightarrow Mn^{5+}\Rightarrow Mn^{4+}\Rightarrow Mn^{3+}$

$Mn^{7+}\Rightarrow Mn^{6+}\Rightarrow Mn^{4+}$

Ta druhá možnost mě přijde pravděpodobnější, u té první psali, že manganičnany se projeví modrým zbarvením, který však předcházelo zelený manganan, což mi přijde divné. Zbarvení nakonec bylo červené, což by skutečně odpovídalo některým manganitým solím, které tam však nemohli vznikat (síran nebo fluorid, ani jeden z aniontů tam  však nebyl). Také by mě zajímalo, na co se oxiduje sacharóza (napadá mě CO2, ale nejsem si jistý).

Trošku jsem Vás tu zahltil svými dotazy, snad se Vám z toho nezatočí hlava :D. Děkuji za odpověď :).

#3 17. 05. 2016 18:59

Jozka2
Reputace:   13 

[re]p516940|Bedlasky[/re
Oxidace jodidu manganistanem je problematická v obou prostředích. V silněji zásaditém prostředí může být jiodid oxidován až na jodičnan, při čemž se manganistan bude redukovat na MnO2.
V kyselém prostředí se jodid oxidoval na jod, který se rozpouštěl v nadbytku jodidu. Manganistan se redukoval na Mn(2+).
Peroxid vodíku disproporcionuje podle rovnice 2H2O2 = 2H2O + O2 i ve zředěných roztocích samovolně, proto se při skladování koncentrovanějších roztoků přidávají inhibitory. Řada látek tento proces katalyticky urychluje, třeba Fe(3+) nebo MnO2. A katalyzátor do reakce, kterou urychluje, nevstupuje.

#4 17. 05. 2016 22:25 — Editoval houbar (17. 05. 2016 22:34)

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

Zdravím, zkusím nějak po pořadě:

Bedlasky napsal(a):

Po přikápnutí uhličitanu sodného se tam však neobjevila žádná sraženina - jak je to možné?

Uhličitan a kyselé prostředí, to nejde dohromady.

Taky jsem narazil na chemický pokus - tzv. chameleon - kdy se smísí manganistan draselný, hydroxid sodný a cukr ve vodě. Nevíte náhodou, k redukci na jaké kationty tam dochází? Já našel dvě různé verze:

Ono to nebude tak, že by tam byly přítomny vždy jen kationty od jednoho mocenství. Aktuální barva bude daná tím, jak to zrovna reaguje. Navíc ty redoxní potenciály jsou celkem divoké, manganičnan by se měl, pokud vznikne, hned disproporcionovat na manganan a burel. Jestli se bude burel redukovat až na Mn3+, je otázka koncentrací glukózy a manganu.

Četl jsem, že při zvýšení pH se manganan rozpadá na manganistan a burel. Stačila by k tomuto účelu 6% octová kyselin

Pokud chcete zvyšovat pH, těžko se to dělá kyselinou. Ale jinak máte pravdu. Octová kyselina by asi stačila, zkuste to.

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

#5 17. 05. 2016 22:31

Bedlasky

↑ houbar:

Děkuji za odpověď :). Chtěl jsem říci snížit pH. Jinak, zkusím ještě jednou reakci manganistanu s jodidem v kyselém prostředí a zkusím přidat více uhličitanu nebo hydroxid.

↑ Jozka2:

Děkuji za odpověď :). Mě právě napadlo, jestli ten burel do té reakce nevstupuje, protože jodid to třeba dělá.

#6 17. 05. 2016 22:39

houbar
Moderátor

↑ Bedlasky:
Jod se v bazickém prostředí disproporcionuje na jodnan a jodid.

Doporučuju prostudovat významy Frostových a Latimerových diagramů pro jednotlivé prvky, pokud již znáte teorii redoxních reakcí (redoxní potenciál)

#7 18. 05. 2016 14:41

Jozka2

↑ Bedlasky:

Pokud se týká disproporcionace mangananu, máš to trošku popletené. Rovnice reakce je
3K2MnO4 + 2H2O= 2KMnO4 +MnO2 + 4KOH
V průběhu reakce mangananu s vodou tedy silně roste pH a reakce se samovolně zastaví. Zvýšení pH tedy reakci zastaví, k úplné disproporcionaci postačí naředění nebo jakákoliv kyselina, odolná k oxidaci.
Diagramy oxidačně-redukčních vlastností najdeš třeba v
Gažo: Všeobecná a anorganická chémia , která se v pdf dá najít na ulozto.cz.

#8 19. 05. 2016 18:51 — Editoval Bedlasky (19. 05. 2016 18:52)

Bedlasky

Jen jsem se ještě chtěl zeptat, zda někdo z Vás neví, co vzniká za sloučeninu při oxidaci hydroxidu manganatého v zásaditém prostředí. Zda Mn2O3, Mn2O3.H2O nebo Mn(OH)3.

#9 19. 05. 2016 22:44

houbar
Moderátor

↑ Bedlasky: Oxidace čím? Pokud budete oxidovat plynným fluorem, tak vznikne manganistan.

#10 20. 05. 2016 00:20

Bedlasky

↑ houbar:

Oxidace kyslíkem.

#11 20. 05. 2016 06:52

Jozka2

↑ Bedlasky:

4Mn(OH)2 + O2 = 2Mn2O3.H2O  + 2H2O
Gažo uvádí hydratovaný oxid manganitý, někteří autoří uvádí MnO(OH).

#12 20. 05. 2016 20:38

Bedlasky

↑ Jozka2:

Děkuji za odpověď :).

#13 23. 05. 2016 20:47

Bedlasky

Zdravím, jen jsem ještě narazil na jeden problém ohledně redukce manganistanu. Pokud ho redukuji v zásaditém prostředí jodidem, tak na co se oxiduje jod? Na internetu jsem našel dvě rovnice, ale nevím jaké věřit. V jedné vzniká manganan, voda a jodičnan, v druhé vzniká manganan, voda a jodistan. Já bych se možná spíše přikláněl k tomu jodičnanu, jenže častěji narážím právě na tu s tím jodistanem.

Zápatí