Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 05. 2016 16:22 — Editoval cetis (29. 05. 2016 17:14)

cetis
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Čínský mobil

Zdravím,

prosím Vás, potřeboval poradit s touto úlohou.

Předem děkuji za každou radu.

Zadání:
Na 50 klavesách (čínskeho) mobilního telefonu ma být rozloženo 2000 znaků (písmen) v pevně daném pořadí (podle abecedy). Písmeno, které je na nějake klávese uvedeno jako k-té, se zapíše k stisky této klávesy. Přitom víte, jak často se které písmeno používá (třeba jako pravděpodobnost nebo jako počet výskytů písmene v průměrné zprávě). Program má určit, na které klávese budou která písmena, aby k napsání průměrné zprávy byl potřeba nejmenší možný počet stisků.

Na vstupu váš program dostane:
počet kláves
počet znaků, které je nutno rozdělit
seznam četností jednotlivých znaků v průměrné zprávě. Není mi úplně jasný, jak mám napsat ty operace, pomocí kterých dostanu přesně výsledky, které jsou v tabulce.

Na výstup program vypíše vážený součet všech četností znaků.

Příklad:
3 //počet kláves
5 //počet znaků
1 //četnost prvního znaku
1 //četnost druhého znaku
1 //četnost třetího znaku
1 //četnost čtvrtého znaku
1 //četnost pátého znaku

Výstup:
Jedním z řešení je rozložit znaky následovně:
1 2 | 3 4 | 5
Pro první klávesu vypadá vážený součet takto:
1*1 + 2*1 = 3
Pro druhou:
1*1 + 2*1 = 3
Pro třetí:
1*1 = 1
Celkový výstup je tedy: 3+3+1=7
Program na výstup vypíše číslo: 7

Našel jsem tohle řešení:

Značíme-li počet kláves jako K a počet znaků jako S, jsou hlavní ideje řešení následující:

- použijeme tabulku velikosti K x S(K řádků a S sloupců)
- buňka na pozici [i,j] obsahuje údaj o optimální ceně pro podúlohu, kdy bereme symboly pouze po j-tý znak dělíme je na i tlačítek
- první řádek snadno vyplníme - jde o úlohu, kdy dáváme všechny symboly až po j-tý na jedno tlačítko
- každý další řádek vyplňujeme s použitím hodnot z předchozího řádku. Zkoumáme vlastně jak rozšířit optimální řešení pro i tlačítek o další tlačítko. Ze všech možných způsobů jak to lze udělat přitom vybíráme ten nejlevnější.
- můžeme si předem předpočítat tabulku velikosti S x S cen všech možných tlačítek, ve které buňka [i,j] obsahuje cenu tlačítka, které začíná i-tým symbolem a končí j-tým

Pro tento případ jsem vytvořil tabulku SxS s těmito hodnotami

1 3 6 10 15
0 1 3  6  10
0 0 1  3   6
0 0 0  1   3
0 0 0  0   1

a Tabulku KxS

1 3 6 10 15
0 2 4  6   9
0 0 3  5   7

Vím jak sestavit tabulku, ale úplně si nejsem jistý, jak to mám naprogramovat. Úplně mi není jasné, jaké operace mám naprogramovat, abych dostal přesně ty stejné výsledky v tabulce.

Zápatí