Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím vás. Nevíte prosím, jak se řeší graficky následující nerovnice?
Vím, že
je graf hyperboly, procházející počátkem. Pak také vím, že
je kvadratická funkce, která má počátek také v bodě nula, ale nevím, jak to mám řešit. To si nějak musím spočítat asi kde se to protíná ne? Nebo já vůbec netuším.
Díky
Ahoj, narýsuješ dva grafy, zjistíš jejich průsečíky, kontrolou ti může být početní řešení nerovnice:

Průsečík bude v bodech
a
a pak si zkusíš dosadit libovolný bod do nerovnice, abys zjistil, jakou část grafu "vyšrafovat" ;) ... čili jaká část roviny bude řešením nerovnice...
↑ John09:
Zdravím,
grafem funkce
není hyperbola, funkce
není kvadratická.
Obě funkce jsou mocninné.
↑ Al1: Souhlasím.
↑ gadgetka: Promiň, ale stále tomu nerozumím. Asi jsem úplně zabedněný, ale prostě mi to nejde do hlavy. A ty průsečíky tak tímto jsem spočítal průsečíky
a kam pak dosazuji ty hodnoty? Dosazuju je tak, že si např. vemu
tu dosadím za
a za
vyjde mi 64 je větší než 32, takže to tam patří?
Ano, čili budeš vědět, že interval
bude řešením nerovnice. Když dosadíš ještě bod z intervalu
, zjistíš, že i tento interval je řešením nerovnice.
↑ gadgetka: A když mám další příklad. 
Tak jsem si to nakreslil. A zase spočítal ty body
- z toho jsem si je spočítal a mám tedy
a
Takže to jsou ty průsečíky. Udělal jsem si číselnou osu. A bral interval - nekonečno až 1 uzavřený . Z toho jsem si vybral bod a ten bod dosadil do té mocninné nerovnice. Ano, je pravda, že po dosazení je
, takže ten interval beru a takhle pokračuji až do konce. Takže vždycky ty body, které si z toho vypočítám- ty 0 a -1, tak mi ohraničují určitý interval a já musím poznat, který interval tomu odpovídá.
Předpokládám, že mám pravdu v tom postupu, co jsem řekl. Tak teď už to konečně chápu :). Díky moc :-)
Ale co mám dělat v případě, že po mně budou chtít grafické řešení? Já je přibližně načrtnu, ale kde se protínají, to nevím, jestli dokážu spočítat, i když vím body X, jak spočítat ty body Y?
A celkově to potřebuju řešit grafickým řešením a to nevím :(
Ahoj, graficky narýsuješ dva grafy.
a 
Když si spočítáš x-ovou souřadnici průsečíku, tak y-ovou dopočítáš (soustava rovnic o dvou neznámých).

-----------