Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Celkově vůbec nerozumím tomuto příkladu.
Proč je y = 0 když vyjadřuji z 2ye^x/2 = 0 ???
Když poté dosadím do: e^x/2 + 1/2*(x+y^2) * e^x/2 = 0, kde nevím jak a proč jsme derivací získali, když dosadíme, nerozumím vůbec tomu, co vyjde za výsledek už v té závorce!
tedy že po dosazení je e^x/2*(1+x/2) = 0 ???
proč? 
↑ DavidMath:
Zdravím,
pokud derivuješ podle x, pak je y^2 konstanta v součtu a její derivace je rovna 0, derivace x je jedna. A derivuješ jako součin
Edit:doplnil jsi dotaz, takže i já doplním
Patrně řešíš extrémy dané funkce. Stacionárn body nalezneme z řešení soustavy dvou rovnic
↑ Al1:
Ano, děkuji
Jen nevím, že když mám vyjádžit y a x, tak jak dojdu k tomu, že y je 0 a x je -2 ?
když je rovnice 2ye^x/2 = 0 tak jak budu pokračovat? Nevím, jak dostanu y=0
to samé když je e^x/2 + 1/2*(x + y^2)* e^x/2 = 0, jak dojdu k výsledku, že x = -2?
Díky 
↑ DavidMath:
Tvojej otázke nerozumiem.
Veď súčin je 0 vtedy, keď je aspoň 1 činiteľ 0.
Mocnina e nie je 0 nikdy... A tak ďalej.
Čo ti robí problém?
↑ misaH:
Problém mi dělá to, že třeba jak máme 16 x = 4, tak jednoduše vyjádřím třeba x = 1/4
Tak to samé nevím, jak vyjádřit u 2ye^x/2 = 0:
Jaké jsou kroky pro vyjádření y? Mě by třeba nenapadlo že y = 0 a x = -2?
e^x/2*(1+x/2) = 0
x = -2... ale proč?
Vím jen že bych vynásobil 2, takže bude 2e^x/2 *(2+x) já bych ale uvažoval že 2 = -2 z jednoho členu a ještě přeci uvažuji o e^x/2 = 0 ne?
Zkrátka a dobře mě hlavně zajímá rovnice 2ye^x/2 = 0 !
↑ DavidMath:
Řešíš rovnici v součinovém tvaru. Součin je roven nule, právě když je aspoň jeden činitel roven nule.
rovnice
nemá řešení
rovnice
je lineární rovnice s řešením 
Rovnici
řešíš podobně
↑ Al1:
Ještě, prosím dotaz.
Derivace podle x je mi již jasná.
Ale derivace podle y? Pokud je to součin, měla by derivace podle y být následující, ne?
První zderivuji, druhou opíši + první opíši, druhou zderivuji! = 2y*e^x/2 + (x+y^2) * e^x/2 ? Proč je tam tedy jen první krok - 2ye^x/2 ?