Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 05. 2016 17:30 — Editoval slender (28. 05. 2016 17:37)

slender
Pozice: student
Reputace:   

Průměrná hloubka průměrného binárního vyhledávacího stromu

Zdravím,
přednášející nám říkal, že průměrná hloubka průměrného vyhledávacího stromu je následující:

$\frac{1}{n}\frac{1}{n!}\sum_{\pi\in S_n}P(\pi)$

Kde $P(\pi)$ je součet délek cest z kořene stromu do všech jeho vrcholů, kdy strom je určen permutací $\pi\in S_n$, kde $S_n$ je množina n prvkových permutací $\{1,\dots,n\}$.

Pochopil bych, kdyby vzorečkem pro průměrnou hloubku byl tento bez toho prvního zlomku:

$\frac{1}{n!}\sum_{\pi\in S_n}P(\pi)$

Mohl by mi prosím někdo poradit, kde se tam to $\frac{1}{n}$ vzalo?

Mám k dispozici i důkaz věty, ale je anglicky a nějak mu právě moc nerozumím. Ač chápu význam jednotlivých slov, nějak mi uniká myšlenkový pochod autora.

Edit: Dobrý, už to asi chápu. Zkusím se v tom rozkoukat, pak si sám sem odpovím, třeba to někomu pak pomůže. ;)

#2 30. 05. 2016 13:19

SuckLips
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Re: Průměrná hloubka průměrného binárního vyhledávacího stromu

Snažíš se najít průměrnou hloubku BST. Takže děláš průměr přes všechny možné stromy $\frac{1}{n!}$. Dále průměr přes všechny vrcholy stromu, kterých bude n. Tedy $\frac{1}{n}$. Jinak by si dostal pruměrný součet všech hloubek vrcholů pro strom.

Zápatí