Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych od vás poradit...pokud má být funkce
spojitá v bodě
musí, být v tomto bodě definovaná?
V případě že nemusí, poradíte mi, proč platí věta, která říká že funkce je spojitá v
právě tehdy když
..tady přece jasně funkční hodnota v
musí existovat, ne?
V případě že musí, poradíte proč potom platí že pokud v
existuje totální diferenciál
je v tomto bodě
spojitá ..uvážím-li předpoklad, který říká, že k tomu aby existoval totální diferenciál musí být funkce definována na okolí bodu
?
Děkuji moc všem
Nehci to přílíš zlehčovat. Ale my jsme si ve škole řekli, že funkce je v bodě spojitá, jestliže limita v tom bodě zprava se rovná limitě v tom bodě zleva. Teď si ale nejsem jistý, zda k tomu ještě bylo řečeno něco o funkční hodnotě v onom bodě.
EDIT: Tak z odkazu Spojistost funkce snad plyne, že:
Pro reálné funkce reálné proměnné lze spojitost funkce f v hromadném bodě definičního oboru x0 definovat následujícími dvěma podmínkami:
* Funkce je v bodě x0 definována (x0 patří do definičního oboru).
* V bodě x0 existuje limita funkce a je rovna právě funkční hodnotě v tomto bodě:

děkuji ttopi, ale to mi nepomůže, proto jsem schválně psal
jako vektory (s proužky) ...limita zleva/zprava lze použít jen v případě funkce jedné proměnné, v definičním oboru z prostoru o dimenzi >= 2 už můžeš jít do zvoleného bodu nekonečně mnoha směry, limita zprava a zleva ztrácí význam a to je právě můj problém

Pokud je funkce v daném bodě spojitá, pak je tam definovaná.
Jestliže mluvíme o okolí bodu, pak tím máme na mysli i samotný bod. Pokud bychom ho chtěli z okolí vyjmout, pak bychom hovořili o redukovaném okolí bodu. Byl tohle ten problém?
u nas se v analyze znaci prave prouzkem, bez sipky, zvlaste jeden pan doktor to hodne rad pouziva, protoze se to v texu lepe sazi i rychlej pise rucne, pro srozumitelnost jsem ale mel ale na zacatku zadefinovat, co znamena prouzek, omlouvam se :)

↑ ttopi:
Ano, to je myslím to samé.

↑ micro_cz:
Není za co se omlouvat. Odpověď na tvou otázku je ano.