Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 04. 2009 19:06

micro_cz
Místo: Praha
Reputace:   

spojitost v bodě

Ahoj, potřeboval bych od vás poradit...pokud má být funkce $f(\overline{x})$ spojitá v bodě $\overline{a}$ musí, být v tomto bodě definovaná?

V případě že nemusí, poradíte mi, proč platí věta, která říká že funkce je spojitá v $\overline{a}$  právě tehdy když ${\lim}\limits_{\overline{x} \to \overline{a}} f(\overline{x}) = f(\overline{a})$ ..tady přece jasně funkční hodnota v $\overline{a}$ musí existovat, ne?

V případě že musí, poradíte proč potom platí že pokud v $\overline{a}$ existuje totální diferenciál $f(\overline{x})$ je v tomto bodě $f(\overline{x})$ spojitá ..uvážím-li předpoklad, který říká, že k tomu aby existoval totální diferenciál musí být funkce definována na okolí bodu $\overline{a}$?

Děkuji moc všem

#2 26. 04. 2009 19:10 — Editoval ttopi (26. 04. 2009 19:12)

ttopi
Místo: Ústí nad Labem
Reputace:   

Re: spojitost v bodě

Nehci to přílíš zlehčovat. Ale my jsme si ve škole řekli, že funkce je v bodě spojitá, jestliže limita v tom bodě zprava se rovná limitě v tom bodě zleva. Teď si ale nejsem jistý, zda k tomu ještě bylo řečeno něco o funkční hodnotě v onom bodě.

EDIT: Tak z odkazu Spojistost funkce snad plyne, že:

Pro reálné funkce reálné proměnné lze spojitost funkce f v hromadném bodě definičního oboru x0 definovat následujícími dvěma podmínkami:

* Funkce je v bodě x0 definována (x0 patří do definičního oboru).
    * V bodě x0 existuje limita funkce a je rovna právě funkční hodnotě v tomto bodě:

$\lim_{x \to x_0}f(x) = f(x_0)$

oo^0 = 1

#3 26. 04. 2009 19:17

micro_cz
Reputace:   

děkuji ttopi, ale to mi nepomůže, proto jsem schválně psal $\overline{a}, \overline{x}$ jako vektory (s proužky) ...limita zleva/zprava lze použít jen v případě funkce jedné proměnné, v definičním oboru z prostoru o dimenzi >=  2 už můžeš jít do zvoleného bodu nekonečně mnoha směry, limita zprava a zleva ztrácí význam a to je právě můj problém

#4 26. 04. 2009 19:22

ttopi
Reputace:   

Tak to se omlouvám. Mám pocit, že vektor se značí šipkou, toto "nadtrhnutí" (jako podrthnutí :-)) značí něco jiného. Takovouto analýzu jsme se tedy neučili, škoda, mohl jsem být chytřejší o něco :-)

oo^0 = 1

#5 26. 04. 2009 19:25

Pavel Brožek
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Pokud je funkce v daném bodě spojitá, pak je tam definovaná.

Jestliže mluvíme o okolí bodu, pak tím máme na mysli i samotný bod. Pokud bychom ho chtěli z okolí vyjmout, pak bychom hovořili o redukovaném okolí bodu. Byl tohle ten problém?

#6 26. 04. 2009 19:26

micro_cz
Reputace:   

u nas se v analyze znaci prave prouzkem, bez sipky, zvlaste jeden pan doktor to hodne rad pouziva, protoze se to v texu lepe sazi i rychlej pise rucne, pro srozumitelnost jsem ale mel ale na zacatku zadefinovat, co znamena prouzek, omlouvam se :)

#7 26. 04. 2009 19:28

ttopi
Reputace:   

↑ BrozekP:
Máš na mysli Prstencové okolí? Já jen pro mou informaci.

oo^0 = 1

#8 26. 04. 2009 19:28

micro_cz
Reputace:   

Dekuji BrozkuP byl....promin ze se ptam, ale chapu to tedy dobre, ze pokud existuje totalni diferencial, je funkce v danem bode spojita a tudiz i definovana?

#9 26. 04. 2009 19:28

Pavel Brožek

↑ ttopi:

Ano, to je myslím to samé.

#10 26. 04. 2009 19:29

Pavel Brožek

↑ micro_cz:

Není za co se omlouvat. Odpověď na tvou otázku je ano.

Zápatí