Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, prosím o pomoc při řešení příkladu viz. níže. Je to příklad k přijímačkám na VŠ, výsledek mám ( ), ale bez postupu mi to je k dalšímu počítání k ničemu.
Zkoušela jsem to počítat přes 3 rovnice pro 3 neznámé: s1, s2, r, ale nevyšlo mi to :(
Děkuji!
Příklad: Rovnici kružnice opsané trojúhelníku, jehož vrcholy jsou body A=[5,3], B=[3,-1], C=[2,2], lze napsat ve tvaru:
↑ MiškaH:
Ahoj.
Abychom určili rovnici kružnice opsané trojúhelníku, je třeba určit souřadnice středu této kružnice a její poloměr.
Co víme o středu kružnice opsané trojúhelníku? Jedná se o průsečík os stran trojúh..
Analyticky si tedy vyjádříme libovolné 2 osy trojúhelníka, např. osu na stranu AB a osu na stranu AC.
Osa na stranu AB: je kolmá na tuto stranu a prochází jejím středem, označme si jej .
Pak
Obecná rovnice osy (přímky):
. Pak koeficienty
představují souřadnice normálového vektoru této přímky (osy):
.
Poté , bod
, tedy dopočítáme koeficient
.
Tedy:
Analogicky získáme osu na stranu AC:
.
Nyní střed kružnice
No a poloměr kružnice získáme jako vzdálenost středu S od některého vrcholu trojúhelníka, např. od bodu A. Můžeme počítat také jako velikost vektoru .
Nyní máme všechny údaje pro napsání středové rovnice kružnice..
↑ Simon P40:
Zdravím,
když sestavuješ obecnou rovnici osy na stranu AB, potom normálový vektor osy je totéž jako směrový vektor strany AB, tedy , což po úpravě dává vektor, který používá kolega
.
K čemu se vztahuje Tvůj dotaz? Děkuji.
↑ Simon P40:
V tomto přípsdě se jedná o pravoúhlý trojúhelník pravý úhel při vrcholu C
Střed kružnice opsané je uprostřed strany AB poloměr je 1/2 strany AB
Dobrý den,
muzu se zeptat, jak jsme z dvou rovnic zjistili střed kružnice 4,1?
Děkuji
↑ pextr2142:
Zdravím,
do rovnice jsou dosazeny souřadnice bodu
, neboť daná přímka jím prochází
↑ pextr2142:
Do rovnice dosad9me sou5adnice S=4;1 a dostaneme
Poznamka, pre tych co maju este spomienky z analytickej geometrie ( este sa to uci?).
Hladana rovnica sa da napisat ako tento determinant.
Trochu podrobnejsie http://mathworld.wolfram.com/Circumcircle.html
Su este aj ine metody. No na to treba trochu teorie... A ta sa dnes uz skoro nikde neuci. :-(
Zdá se mi, že to všichni řešíte příliš složitě. Stačí si vzpomenout na rovnici kružnice. Ta je
Mám zadané tři body, které leží na kružnici-. Každý z těch bodů dosadím do kružnice. To znamená-
- to je první bod a tak dosadím i ty ostatní. Dostanu soustavu tří rovnic. Sečtu první s druhou- tím si odstraním neznámé a zbudou mi pouze dvě neznámé. Pak vezmu první rovnici a odečtu ji s třetí- tím se mi také eliminují neznámé a mám opět dvě neznámé. Pak to vyřeším jako soustavu dvou rovnic.
Vyjde m=4 a n=1, což je střed. Poté vypočtu poloměr a hotovo :-)
Ahoj ↑ John09:,
Tvoja poznamka, funguje pomerne dobre lebo tvoj trojuholnik je pravouhly.
Kolegovia tu dali rady na vseobecnu situaciu, co je uzitocnejsie vediet.
Tu v tejto situacii ked konstatujes ze mas pravouhly trojuholnik,
tak riesenie je skoro automaticke.
Stred kruznice = stred prepony
Priemer = dlzka prepony.... Ako to uz napisal aj kolega ↑ Cheop:
Zdravím,
↑ vanok: soustava 3 rovnic bude fungovat i pro případ každých 3 bodů na kružnici (dle postupu ↑ John09: a ↑ 1. příspěvek:), nemusí být nutně pravoúhlý? Je to tak?
Determinant (a další postupy) jsme diskutovali např. zde, bohužel ale část odkazu nefunguje. Ještě v doplnění k zadání - pokud je úloha z testu, kde je nabídka výsledků pro výběr, tak stačilo dosazovat zadané body do nabízených výsledků (podle znění úlohy to tak bude). ↑ vanok: :-) to je takové modernější, co se učí a neučí (učí se dosazovat do výsledku).
↑ jelena:
Pozdravujem,
Postupy co bolo vyssie napisane pochopitelne platia vseovecne. A na viac su vyhodne v tom, ze treba na to trochu viac ako dosadenie do jedneho vzorca ( treba trochu geometrickej vizie ).
To ze trojuholnik je pravouhly da ozaj trivialne riesenie,( No to mozno kazdy nepostrehne, ze ide o taky trojuholnik) ale aj tak to casto zjednodusi vypocty v inych metodach.
To dosadzovanie do vzorca (=podla mna matematicka kuchyna) je skor uzitocne na overenie vysledku.
Ten vzorec je tak ci tak dokazany v odkaze co som dal v ↑ vanok:.
( i ked je trochu odvazne lebo ide o determinant typu (4,4))
Tvoj odkaz na tuto temu, je tiez poucny pre foristov.
Co sa tyka inych teorii na tuto temu, o tych mozno raz otvorim nove vlakno.
Myslím, že ďaleko najjednoduchšie riešenie je dosadiť do všeobecnej rovnice kružnice - nie do stredovej.
Vyjdú 3 lineárne rovnice o 3 neznámych.
Stránky: 1