Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 05. 2016 21:59 — Editoval Tanner (27. 05. 2016 22:01)

Tanner
Pozice: Student
Reputace:   

Množina, vlastnosti, intervaly

Zdravím,

Mám zadanou množinu $M=\{x\in ^{}R_{0}^{+_{}};|x-5|>3\}$

Zakreslil jsem interval, zapsal jako $<0,2)\cup (8,\infty )$  (Je to správně, doufám?)

A teď mám určit Vnitřek, uzávěr, hranici, množinu všech hromadných bodů a izolované body M
A určit min M, inf M, max M a sup M

Hádám, že min M=inf M=0
                      maximum a supremum neexistuje ?

A Teď ke vnitřku, mám ten interval zapsat normálně jako $(0,2)\cup (8,\infty )$  ?
Uzávěr - tady mi nesedí to, že by mělo být $\infty $ v hranaté závorce, tudíž je možné, že množina uzávěr nemá?
hranice, krajní body intervalu..$\{0,2,8\}$ ?
Množina všech hromadných bodů - opět netuším vůbec
A izolované body množina nemá..

Rád bych poprosil o doplnění, respektive vysvětlení především těch bodů (vnitřek apod.)

Děkuji za odpověď a přeji příjemný den :)

#2 28. 05. 2016 11:06 — Editoval Rumburak (28. 05. 2016 11:09)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Množina, vlastnosti, intervaly

↑ Tanner:
Zdravím také

Množina $M = <0,2)\cup (8,\infty )$  je zjištěna správně.

"min M=inf M=0"  je správně

"maximum v M neexistuje"  je správně,

"supremum M neexistuje"  - to závisí na tom, zda jste definici suprema rozšířili i na množiny, které nejsou
shora omezené, tj. nemají žádnou horní závoru. Supremum takových množin je dodefinováno hodnotou $+\infty$.

Vnitřek je určen správně.

Že isolované body množina M nemá, je správně.

Odtud plyne, že každý její bod je jejím hromadným bodem.

Dalšími jejími hromadnými body jsou 2, 8 , protože v každém okolí každého u nich se nalézá nekonečně mnoho
bodů množiny M.

Uzávěr množiny M dostaneme jako sjednocení M U H ,  kde H je množina těch hromadných bodů množiny M, které
nepatří do M (což platí obecně), takže uzávěrem množiny M bude $<0,2>\cup <8,\infty )$.

"Pojmy" jsme probírali v jednom z Tvých předchozích vláken.  Zbývá tem něco k dovysvětlení ?

#3 28. 05. 2016 14:49

Tanner
Pozice: Student
Reputace:   

↑ Rumburak:

Nebyl jsem si jistý, jak je to v určování vlastností co se týče nekonečna, jen pro úplnost teda..

Hromadné body bych mohl zapsat jako $<0,2>\cup <8,\infty )$ ?

A hranice (krajní body intervalu) můžu zapsat jako $\{0,2,8\}$ ?

#4 30. 05. 2016 09:41 — Editoval Rumburak (30. 05. 2016 10:58)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Tanner:
Ano, to je správně.

Jen drobná poznámka:  tyto (topologické) vlastnosti množin jsou obecně závislé na tom, co považujeme za
"základní" prostor.  Například úsečku můžeme vnímat nejen jako podmnožinu jisté přímky , ale také jako
podmnožinu určité roviny, což může vést k různým výsledkům. Například úsečka bez krajních bodů je otevřenou
podmnožinou přímky, v níž leží, avšak NENÍ otevřenou podmnožinou roviny, v níž leží.

Abychom se vyhnuli těmto potížím, říkáme např. "množina A je otevřená v Z", kde Z značí prostor, v němž je úloha zadána,
v případě této úlohy bude zřejmě  $Z=R_{0}^+$ .

#5 30. 05. 2016 13:35

bedrnik
Reputace:   

↑ Tanner:

Zdravím,
poznámka ↑ Rumburak: ohledně prostoru $Z$ je důležitá.

Jen bych doplnil, že výše diskutované řešení je platné pro $Z = R$.

V případě $Z = R_0^+$ je třeba dávat pozor na skutečnost, že intervaly typu $<0, x)$ (x>0) jsou otevřené v $R^+_0$. Takže i množina $M$ je otevřená v $R^+_0$ a rovná se tedy i svému vlastnímu vnitřku. Hranice množiny $M$ v $R^+_0$ je pak $\{2,8\}$.

Zápatí