Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na tento příklad.
Po vodorovné silnici táhne traktor stálou rychlostí kmen stromu o hmotnosti 1,5 t do vzdálenosti 2 km. Jakou mechanickou práci vykoná, je-li součinitel smykového tření 0,6?
Nemělo by se to rovnat 0 J? Traktor přece jede stálou rychlostí čili koná rovnoměrný (přímočarý) pohyb a v učebnici mám napsáno přímo toto: "Práce se nekoná, koná-li těleso rovnoměrný přímočarý pohyb, protože v tomto případě je výsledná síla na těleso působící nulová a tedy W = 0."
Může mi to prosím někdo vysvětlit, protože ve výsledcích je 18 MJ, což bych uměla spočítat, akorát nechápu, proč to tedy není 0.
Děkuji
"Práce se nekoná, koná-li těleso rovnoměrný přímočarý pohyb, protože v tomto případě je výsledná síla na těleso působící nulová a tedy W = 0."
Takhle to dopadá, když se problém příliš zjednoduší.
Ujasníme si pojmy: Práci koná vždy nějaká síla (těleso). V popsaném případě na kládu působí 2 síly. Tažná síla traktoru a síla tření. Jelikož se traktor pohybuje stálou rychlostí, tyto síly jsou stejně velké, opačně orientované. To znamená, že jejich vektorový součet je nulový.

Takže ano: celková práce sil "traktor + tření" je nulová.
Ale to neznamená, že je nulová i práce, kterou dělá traktor.
↑ zdenek1:
Aha, teď už to chápu.. Ale stejně mi teda přijde, že by to v té učebnici mělo být lépe vysvětleno.
Děkuji za odpověď