Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 04. 2009 11:19

filipes
Zelenáč
Reputace:   

Pomoc kutilovi

Dobrý den. Jsem kutil důchodce.Moje štípačka na dřevo dává tlak 140 baru.Použil jsem hydraulický válec s průměrem pístu 50mm.Zajímala by mne tlačná síla v tunách.
Asi je potřeba vycházet ze štípacího klínu, kterým je zakončen hydraulický píst. Ale jak to počítat? Čím bude hlouběji ve dřevě, tím bude klást větší odpor. Pokud budeme vycházet pouze z jeho ostří, pak by to bylo 20 cm délka a síla cca 1 mm, ale jakou roli potom hraje hydraulický píst? Jeho průměr totiž může měnít rychlost posuvu a zřejmě i sílu. Továrně vyráběné štípače dřeva uvádějí pouze jeden výkon v tunách,ale jejich klíny (plochu) lze různě měnit.Jak to spočítat, to je záhada! Děkuji předem za vaše odpovědi.

#2 26. 04. 2009 21:50

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

Re: Pomoc kutilovi

Neporadim primo s problemem, ale neverim tomu, ze se podari nejakym fyzikalnim vypoctem dospet k hodnote srovnatelne s hodnotou v navodu.

V knizce se o tom sice nepsalo, ale driv jsem byl radioamater a delali jsme s klukama a se Zdenou mimo jine i reprobedny. 50W byla velka drevena bedna s velkyma reprakama, ktera kdyz se pustila naplno, tak jsme se bali aby nespadla hajovna. Dnes ma tyto parametry kazde radio, ktere, kdyz se pusti trochu nahlas tak skrci a rezonuje a neda se poslouchat. Proste se meri uplne neco jineho, aby vyrobek ve srovnani s konkurenci vypadal lip.

Verim, ze podobne to bude u vseho. Vypocitat pozadovane veci je zajimava vyzva, ale myslim, ze srovnavat se s hodnotami v prospektu nema smysl.

Ten "vykon" nebo "tlacna sila" mozna budou vztazeny na nejakou referenci pluchu, treba centrimetr ctverecni. Jinak, tuna neni jednotka ani vykonu ani sily a proto ten udaj asi bude jenom nejak charakterizova vykonnost a asi by se dalo u vyrobce zjistit, co presne to cislo udava.

Prumer pistu asi meni silu podle $F_1 S_1=F_2 S_2$ (tlak v kapaline je vsude stejny).

#3 26. 04. 2009 21:54

Ivana
Reputace:   32 

↑ kaja(z_hajovny): :-) Blahopřeji k dosažení 1000címu příspěvku (doufám,že se nemýlím a jde stále o téhož matematika ) ..  a líbí se mi tvůj smysl pro humor :-)

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#4 27. 04. 2009 02:04 — Editoval kaja(z_hajovny) (27. 04. 2009 02:07)

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

↑ Ivana: Zdravim a dekuji. Dobry postreh, jsem to opravdu ja :).

filipes napsal(a):

Čím bude hlouběji ve dřevě, tím bude klást větší odpor.

Myslim ze ne, anebo jenom hodne na zacatku (maly prunik do dreva). Kdyz treba rucni sekyrku zaseknu do spalku, tak dostipnuti se mi zda relativne snazsi (pokud nenarazim na suk). Drevo je pekne a uzitecne, ale na pocitani to je nehomogenni previt. Je treba velky rozdil mezi listantym a jehlicnatym drevem, taky tu je materialova charakteristika "štípavost" (zajímavé že Google k tomuto pojmu nic rozumného nenajde, ale říkali mi o tom kluci z Lážova, kteří šli učit na LDF do Brna).

Zápatí