Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
prosím Vás, kde jsem udělal chybu?
Skončil jsem tam, ale nejsem si jist, zda to tak lze, že za z jsem dosadil 9 - ϱ^2, ale co s tím dál?
Mám vůbec správný postup?
Děkuji MNOHOKRÁT všem
Zdravím,
na úvod v pořádku, ale když začneš integrovat, tak musíš dodržet pořadí integrace, tedy začínat jsi měl od integrace po
, jelikož z
. Když toto opravíš, tak v samotném principu integrování to nevypadá nejhůř, ale pro tento vstupní krok musíš opravovat všechno.
ve WA kontroluješ? Děkuji.
Já právě moc nerozumím tomu pořadí. To na tom tak záleží? Teď jsem zkoušel příklad, který jsem tady také posílal (v jiném tématu) a zkusil počítat jednu variantu, tedy v pořadí dϱ dφ dψ, vyšel správný výsledek. Následně jsem zkusil druhou variantu, a to v pořadí dφ dϱ dψ a také to vyšlo v pořádku. Ještě jsem nezkusil poslední variantu, ale vyzkouším...
Právě proto netuším, podle jakého pravidla se řídit a jak poznat, v jakém pořadí (dϱ dφ dψ) integrovat, přičemž samozřejmě musí být správně zvoleno pořadí integrálů podle dϱ dφ dψ, to samozřejmě dodržuji. Myslím ale pořadí integrace podle dϱ dφ dψ, což právě netuším, jak se podle toho řídit a jak to poznat?
Děkuji mnohokrát :-)
Jinak již podruhé se mě ptáte na WA, moc nevím, co to je za aplikaci, většinou si použiji wolfram, ale ten není úplně dobrý na vše :)
Děkuji moc ;)
↑ DavidMath:
ohledně pořadí kontroluji, že první proměnná, po které začínám integrovat je funkci 2 proměnných, druhá proměnná je funkci jen jedné proměnné, třetí proměnná je pouze v mezích číselných hodnot (to je popis pro trojný integrál). Ale vždy je možné také uvažovat záměnu pořadí, pokud se provede bez chyby, potom výsledek by byl stejný v každém výpočtu.
Jinak již podruhé se mě ptáte na WA, moc nevím, co to je za aplikaci, většinou si použiji wolfram, ale ten není úplně dobrý na vše :)
Já se ptám na nástroje úvodního tématu sekce VŠ, včetně odkazů úvodního tématu :-)
Takže pořadí je jaké? Počítám to s pořadím dz dψ dϱ a vychází to zvláštně...
Z popisu moc nechápu, jaké pořadí tedy zvolit a podle čeho se řídit. Podle počtu proměnných? Čím více členů danné proměné, podle té integruji první?
Tady, prosím, mám postup, jak jsem to integroval podle pořadí dz dψ dϱ!
Mám to správně?
Nebyl jsem si vůbec jistý, zda jsem mohl vytknout před integrál 9 z členu 9-ϱ^2, ale myslím si, že ne, když to je mezi členy (-).
I tak to vyšlo nějak vysoké číslo :-)
Děkuji moc za Váš čas 
↑ DavidMath:
:-) přesunu do ZŠ, když v tomto budeš pokračovat: v zápisu v řádku s fialovým kolečkem se objeví
(pozor na závorky), přepiš to, prosím, do formy nejvhodnější pro integrování, děkuji.
Já v té rychlosti závorky nepíšu, to je pravda a omlouvám se,
Každopádně i po možnosti prohození integrálů, tedy že první jsem počítal podle dz dϱ dφ mi vyšlo i tímto pořadím taktéž 2340 !
Takže by to mělo být správně, až samozřejmě na to nepsaní závorek a jiných matematických úprav.
Co se týče ϱ, tak to si vždy upravuji a seřazuji v dalším kroku integrace, kdy si v členech udělám pořádek, popřípadě je roznásobím, seřadím a dám do závorky, už na to budu pamatovat!
Výsledek by ale měl být takový, vyšel mi oběma způsoby, takže by to mělo být dobře, ne? :)
Děkuji MOC ;)
↑ DavidMath:
:-) rychlé nepsání závorek ovšem vede k nemilým následkům. Je trošku rozdíl, pokud integrováním
vyjde
nebo Tvoje rychlotvorba. Tedy se přesuneme do ZŠ.
Výsledek můžeš překontrolovat tady (2340 mi nevyšlo a WA také nevyšlo).
Stránky: 1