Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, trochu se stydím, že jsem se zasekl na takovém banálním příkladu, ale co naplat..
Příklad jsem vyřešil nakonec intuitivně (n=8 s), ale stejně by mě zajímalo, kde mám v rovnici chybu:![kopírovat do textarea $v_{B}\cdot n=s_{A0}+[v_{A0}\cdot (n-1)+\frac{1}{2}\cdot a_{A}\cdot (n-1)]$](/mathtex/e2/e2db3556db0fe908aa5f21f32ea29089.gif)
Zrychlení automobilu
jsem určil jako podíl změny rychlosti a času mezi změnami, tj. vyšlo mi 2 m/s^2.
je dráha, kterou ujel automobil než začal zrychlovat, tj. 3 m.
Díky za pomoc.
↑ jenicekpernicek:
a) chybí ti "na druhou" u členu se zrychlením
b) podle mě ale auto zrychluje od začátku, takže rovnice by měla být
↑ jenicekpernicek:
tím tvým způsobem to jde taky. Otázka je kolik dosazuješ 

↑ zdenek1:
a) Mocnina mi vypadla v latexu.. :)
b) Kdyz ale za prvni sekundu ujede auto 3 metry, tak se zrychleni behem prvni sekundy urcite nebude rovnat zrychleni v nasledujicich sekundach, kdy auto kazdou sekundu ujede pouze metry 2. Ten vztah prece nemuze byt takhle jednoduchy. Nebo mi neco uchazi?

↑ zdenek1:
jsem dosadil 3 m/s, vzhledem k tomu ze za prvni sekundu ujel 3 m.
Kdyz ale za prvni sekundu ujede auto 3 metry, tak se zrychleni behem prvni sekundy urcite nebude rovnat zrychleni v nasledujicich sekundach, kdy auto kazdou sekundu ujede pouze metry 2.
Zásadní chyba v úvaze.
Jak se til líbí
?
A mimochodem, auto neujede "kazdou sekundu ujede pouze metry 2.", to čteš špatně zadání
Ten vztah prece nemuze byt takhle jednoduchy.
může.
jsem dosadil 3 m/s, vzhledem k tomu ze za prvni sekundu ujel 3 m.
No a to je ten problém. Rychlost se přece zvyšuje podle vztahu 

dosazením
a řešením dostaneš hodnoty v mém vztahu.