Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
Mohl bych poprosit o kontrolu výsledku, zda jsou dobře určeny obrázky, meze z podmínek, výpočet, substituce (určení a záměna mezí) a výsledek?
Myslím si, že jsem počítal správně, ale jistota je jistota!
Děkuji mnohokrát! 
↑ DavidMath:
Zdravím.
Řekl bych, že je chyba v posledním integrálu (chyby v substituci, nešťastně zvolená substituce), lépe bez substituce:![kopírovat do textarea $\int_{\pi/2}^{\pi} \sin^2\psi\,d\psi=\int_{\pi/2}^{\pi} \frac{1-\cos2\psi}{2}\,d\psi=\frac{1}{2}\left[\psi - \frac{\sin2\psi}{2}\right]_{\pi/2}^{\pi}=\frac{\pi}{4}$](/mathtex/90/905a864b7288c6d1c12312b1ecd8a377.gif)
Takže výsledek 
Jedno z omezení oblasti D by asi mělo být
,
změny v pořadí integrace na začátku výpočtu nejsou nutné (meze jsou pevné, na pořadí integrace nezáleží).
Ničeho jiného jsem si nevšiml.
↑ Jj:
Jenže vy jste nezaměnil meze, nechal jste ty původní a to jsem si poměrně jist, že to, co jsme tady probírali s Jelenou, tak vždy po subsitutci je třeba změnit meze! A ty si myslím, že mám správně, protože nemůžu zanechat původní meze s Pí.... Vždy se dosadí do zvoleného t (tedy co jsme chtěli substituovat) a meze se po substituci změní, a ty se dosazují...
Celou dobu jsme to tady tak počítali na příkladech a substituce probíhala úplně stejně ;)
Navíc nechápu, proč jste zvolil takovou substituci, když mohu bezpečně zvolit substituci sinus ψ.
To nevím tedy, počkám si na další hodnocení, prosím :)
Chyba bude maximálně v záměně mezí po substituci, ale jinak substituce je zvolená správně!
Prosil bych o stejný postup, ne takový, který jsme nedělali, budu to vždy dělat přes subtituci.
Jinak co se týče podmínek kružnice, ano mělo by tam být ≤, jenže v zadání je jen =!
↑ DavidMath:
Veď Jj ti ukazuje, že substitúciu netreba, neurobil ju.
Tak prečo by mal meniť medze?!
To nie je substitúcia, len úprava podľa vzorca.
Kam ti zmizol mínus kosínus psí?
Dáš si to skontrolovať, niekto ťa upozorní na chybu a ty začneš vykrikovať, že ty to budeš tak robiť vždy...
Ano, jenže mu to vyšlo jinak :-) Navíc říká, že mám zle zvolenou subsituci nebo chyby v ní...). Meze jsem po substituci zvolil správně. Chybu nevidím, počkám na jiné vyjádření k mému výsledku, protože wolframem jsem kontroloval změnu mezí, a mám je správně změněné po substituci. Dosazení 0 a 1 už je jednoduché a chybu tam opravdu nevidím.
↑ DavidMath:
Kam ti zmizlo mínus kosínus psí?
↑ Akojeto:
Ano, můj způsob je dělat to přes substituci, takže nevykřikoval jsem, jen jsem řekl, slušně, že to vždy budu dělat stejně přes substituci.
Co se týče - cos ψ, není potřeba, to jsem si zvolil jen proto, kdyby se to mělo s něčím krátit. Důležité je mít t a dt. dt/cos jsem si jen vyjádřil dψ, jenže tam se to s ničím krátit nemá... ;) Ne?
↑ Akojeto:
jaké mínus cosinus ψ? Jo aha, už vidím chybu! Napravím ji, minutku! Omlouvám se
↑ DavidMath:
Chtělo by to ke kolegům klást dotazy a odpovídat trochu slušněji. A třeba i číst jejich příspěvky. Zjistil by si, že ta tvoje substituce je úplně špatně.
↑ Pritt:
Nebojte se, já opravdu čtu všechny příspěvky a kolegům jsem odpověděl jen tak, že si trvám na svém způsobu, že jsem na něj zvyklý, pokud to vyznělo hrubě, omlouvám se. Vůbec to nemělo být neslušně, ba naopak...
Jinak jsem se spletl, tam dt = má být kladné cosinus, ale i tak to nevyřeší to, co jsem zmiňoval., tedy že když to napíšu po substituci takto:
20 * ∫ t^2 * dt/cos ψ
Tak mi to nevyřeší problém, že nemohu s čím skrátit to cosinus, aby zmizelo, což vždy při substituci zmizí, a tím pádem je problém vyřešen. Jenže nemám s čím ho vykrátit.
↑ DavidMath:
Tak tady budeš muset změnit způsob. Substituce tady není vhodná.
↑ Jj: ti napsal, jakým způsobem se dá převést
.
Použil na to pouze dva vzorečky:
Potom není potřeba žádná substituce, výpočet je jednodušší.
↑ DavidMath:
Tady si můžeš vybrat Odkaz. Mohl bys to řešit klidně per partes. Ale proč to dělat složitě, když to jde jinak - lépe.
↑ DavidMath:
Řekl bych, že 
Takže tato substituce vede na integrál
↑ Pritt:
Děkuji, super
Můžu ještě dotaz, jak se prosím integruje
(cos (2ψ)) / 2 ? Převádí se jen funkce cosinus na sinus a jinak je zlomek stejný? Děkuji
Ptám se proto, protože jsem se ještě nesetkal s tím integrovat (cos (2ψ)) / 2 a podobné zlomky!
Jinak prosím o upřesnění. Jak je integrace 1 - cos 2ψ / 2 = tak nemá být 40 * 1/2 co byla vytknuta a pak zbyde výraz na integraci 1 - cos 2 ψ ?
Pokud pak zbyde v závorce [ ψ - sin 2ψ / 2] od Pí/2 do Pí, tak když dosadím, jak to vypočítám?
[(Pí - Sinus(2ψ) ) (?) - (Pí/2 - sinus 2(Pí/2) / 2 ] Tohle jsem nikdy v životě neviděl a nevím, jak to takovým dosazením vypočítat?
Jj napsal(a):
↑ DavidMath:
Takže výsledek
Mohu poprosit o objasnení integrace a dosazení?
Děkuji
↑ DavidMath:
Od ↑ Jj: to tady máš již je jednou napsané. Nehledej v tom žádné složitosti.

Nebo to můžeš udělat najednou jak už Jj radil.
Výraz
spočítáš úplně stejně jako předtím. Dosadíš b a pak dosadíš a a odečteš. ![kopírovat do textarea $[\frac{x}{2} -\frac{sin2x}{4}]_a^b = \frac{b}{2} -\frac{sin2b}{4} -(\frac{a}{2} -\frac{sin2a}{4} ) $](/mathtex/b2/b22d90dfa8610e43d5ea1d45fd7eeb16.gif)
Stránky: 1