Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj -),
připravuji se na test a dostal jsem se do drobné nesnáze.
Přelouskal jsem teorii ve skriptech a teď jsem si ze sbírky příkladů zkoušel řešit soustavy jednoduchých lineárních diferenciálních rovnic prvního řádu (autonomních). Jen mi nevychází jedna část v příkladu s teorií ze skript, asi je na mne už hodně pozdě, tak přehlížím nějakou strašnou chybu, mohl bych někoho poprosit o pomoc - respk. nebyl by tu někdo, tak laskavý a neprošel postup (viz. níže)?
Zadání:
Nalezněte řešení počáteční úlohy:
Moje řešení:
No a tady na konci nastává můj problém. Říkali nám, že matice, která nám tady vyjde bude "mít LZ řádky/sloupce" (hodnost matice rovnu 1) - tím si prý můžeme ověřit dosavadní správnsot postupu. Jak je vidět, tak matice má hodnost rovnu dvěma, tak jsem někde musel něco udělat špatně, ale nevím, co. Nevěděl by někdo? Prosím, já už nevidím ani na papír, jak jsem unavený a chybu nemohu najít -(.
Výsledky: - výsledky jsou uvedeny s tím, že by měla vlastní čísla matice vyjít v komplexním oboru a to mne nějak ne a ne vyjít, že bych něco špatně roznásobil nebo dosadil (výsledky jsem si zderivoval a pěkně podosazoval a vychází to pěkně - z hlavy, ale snad tam nebylo moc chyb)?
Děkuji..
EDIT: Zápis |(A-(\lambda)E)| je determinant z ..., nevím proč, ale místo det mi to dělá rovnou grafické znázornění determinantu..
Ale
.
↑ BrozekP:
Díky moc, jdu si kleknout do rohu na hrách, na papíře jsem si hlupák napsal místo pětky nulu.
Už toho dnes raději nechám a tobě moc děkuji -).
↑ O.o:
Nemáš vůbec zač. Já teda než napsat tak dlouhý příspěvek, tak bych si radši hodněkrát překontroloval svůj postup :-)
Stránky: 1