Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych pomoct s nasledující úlohou: Součet dvou přirozených čísel je 50, rozdíl jejich aritmetického a geometrického prúměru je 18.Určete tato dvě čísla.
Takže vím že
a rozdíl jejich aritmetického a geometrického prúměru
pokud jsem použil správné vzorce a vytvořil správnou rovnici. Z textu taky vyplývá, že mají jeden stejný aritmetický jako i geometrický průměr. Jen nevím jak s těmahle informacemi mám naložit a jestli jsou založeny na pravde.
Ahoj, vyřeš následující soustavu dvou rovnic o dvou neznámých:

↑ vlado_bb: Hmm, v tom máte pravdu takže mám vyřešit 4 rovnice- 2 na aritmetický průměr pro každé číslo a 2 na geometrický prúměr a následne vypočítat rozdíl?
↑ Pan Matematik:Nic sa neda robit, chcel som ta to naucit, ale uz to tu mas hotove. Niekto uci, niekto riesi ...
↑ gadgetka: Děkuji, tohle mě nenapadlo.
↑ vlado_bb: Já se mnoho naučím i z řěšení když si spojím všechny souvislosti,děkuji i Vám za pomoc a ochotu :)
vlado_bb napsal(a):
↑ Pan Matematik:Nic sa neda robit, chcel som ta to naucit, ale uz to tu mas hotove. Niekto uci, niekto riesi ...
Na základě této tvé věty:
Nie su. Dve cisla nemozu byt sucasne rovnake aj lisit sa o 18.
jsem si myslela, žes špatně přečetl zadání, proto jsem napsala to, jak jsem příklad viděla já ...