Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,nevím jak na tyto dvě úlohy:
1.55procent určité populace tvoří ženy,45procent muži.Je známo ,že učitou chorobou trpí 1procento žen a 5 procent mužů.Jaká je pravděpodobnost,že náhodně vybraná osoba trpí touto chorobou?
2.K osevu byly vybrány dvě odrůdy pšenice 20procent první odrůdy a 80druhé.Pravděpodobnost,že ze zrna vyroste klas,je pro 1.odrůdu 0,92 a pro druhou odrůdu 0,95.Jaká je pravděposobnost,že z náhodně vybraného zrna vyrostě klas?
děkuji
Víš výsledky? U tý 1 by mě to zajímalo. Něco jsem si spočetl, tak bych si to rád ověřil, pak to případně napíšu sem. Myslím si, že je to vzoreček na úplnou pravděpodobnost.
Ta 2 to je klasická úplná pravděpodobnost. 
↑ gadgetka:
Díky, jsem vůl, zbytečně jsem váhal.
Opět je to klasická úplná pravděpodobnost, pak 
Jinak Tady někde dole je ten vzoreček popsaný.
ta jednotka........................ dajme tomu ze populacia znamena 100 ludí ( bude to nerealne ale malo by to byt spravne) ...................takže nakazená je 0,55 žien a 2,25 mužov
.....................čiže 2,8 ludí zo 100
takže 2,8/100=0,028
↑ Paliking:
Jako příklad je to dobré, ale výpočet musí být obecný. Nicméně dobrá ilustrace
↑ Paliking:
Proto to nepíšu, nemusím být všude první:-) Jen upozorňuji, aby někoho nenapadlo v písemce napsat, že uvede příklad se 100 lidma :-)
Ahoj,prominte,ale koukám,že jste si poradili ibeze mě a výsledek našli:-)Zkusíte ještě někdo tu 2?výsledek by měl být 0.944
jee,jsem hloupá,je to to samé:-)děkuji:-)