Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdarec. Mám takovou otázku. Jak se nazývá TO, když se držím "základní jednotky"? Třeba když 340°+ 40°= 20° nebo 2 - 3 = 255. Jak se jmenuje TO počítání, kdy se nesmí překročit daný interval <0, 360>, <0, 255> apod.?
Děkuju za odpověď.
↑ marnes:[
Nemyslím to třeba jen s úhly. Toto jsem viděl kdysi při programování, kde se to počítání pouze v daném intervalu nějak nazývalo jednoslovným názvem (myslím). Třeba i u té šestnáctkové soustavy, kdy 2 - 3 = 255.
Prostě neexistuje, že by 255 + 3 bylo 258, ale jde to pouze zapsat jako 2.
Nějak se to jmenovalo. Nevím jak.
Hmm. Modulo na to sedí a je to to, co myslím. Jen k tomu ještě najít synonymum. Protože se mi zdá, že to bylo jiné slovo. Ale jinak lze říct, že třeba počítání je modulativní, a tedy 340 + 40 = 20?
Když chci říct, že to počítání je... jak to dokončit? Modulativní?
Ahoj,
Ked napises 340+40=20 (mod 360), tak ten zapis vyjadruje co hovoris.
( na urovni SS staci vediet ze ide o pocitanie zo zvyskamy cisiel po deleni cislom 360)
Iny priklad 4+3=2 (mod 5)
↑ vanok:
Díky. Ono to do školy nějak fakt není. Jen jsme se o tom bavili, a tak mě to napadlo. O matiku se jinak zabývám a učím se ji sám. Proto jsem to chtěl vědět - zvědavost. :-D
Jinak díky.
↑ Vilak:
A este dalsi priklad mas aj z pocitanim hodin. ... Mod 12.
Ale da sa tym zabavit a mozno ti to da radost robit matematicke myslenia.
Dobre pokracovanie.