Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 06. 2016 19:11

baruu
Zelenáč
Škola: SOŠ služeb
Pozice: student
Reputace:   

Trojúhelníkový tvar determinantu

Dobrý den,

kdysi jsem počítala určitý příklad, jehož obsah se musím znovu naučit. Převod do trojúhelníkového tvaru chápu, ale nechápu, kde jsem vzala hodnoty 1/7  x  1/7   x  1/13 (viz fotka). Koukám do toho už dvacet minut a nemohu na to přijít. Určitě je ti něco primitivního, ale prostě netuším a na internetu, ani ve skriptech jsem to vysvětlené nikde nenašla.

Mockrát děkuji za pomoc!

(a omlouvám se, že je to tak načáraný)

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-06/69815_0012646determ.jpg

#2 18. 06. 2016 20:01

Akojeto

Re: Trojúhelníkový tvar determinantu

#3 18. 06. 2016 20:42

baruu
Zelenáč
Reputace:   

↑ Akojeto:
No na pár takových souborů jsem narazila, ale abych pravdu řekla, tak se v tom vůbec neorientuji :D Jsem na matiku úplně tupá a pokud to v tomto souboru je někde napsané, tak já to nevidím. Vím jak to upravovat, abych měla v tom trojúhelníku nuly - je to v podstatě jako u Gaussovy eliminační metody u matic. Ale vůbec nevím, kde se tam berou ty zlomky a pro výpočet jsou dost podstatné očividně..

#4 18. 06. 2016 20:44

Akojeto

↑ baruu:

Veď tam máš vzorový príklad.

#5 18. 06. 2016 20:57

baruu
Zelenáč
Reputace:   

↑ Akojeto:
No já do toho koukám a fakt se snažím. Ale nechápu to z toho. Nikde tam ty zlomky ani nevidím. Mohl byste mi moc prosím polopatě napsat u příkladu, který jsem sem vkládala na fotce, co s čím mám počítat, abych dostala jednu sedminu? Chápu, že se ty jednotlivé zlomky asi vztahují k jednotlivým determinantům při tom postupu.
(pokud používám správně slovo determinant. Myslím prostě to celé mezi rovnými závorkami).

Mockrát Vám děkuji za Váš čas a za Vaši pomoc.

#6 18. 06. 2016 21:42 — Editoval Al1 (18. 06. 2016 21:42)

Al1
Reputace:   542 

↑ baruu:

Zdravím,

podívej se sem na vlastnosti determinantu.

Vynásobením i-tého řádku a přičtením k j-tému řádku se determinant matice nezmění ( platí i pro sloupce). Takže pokud násobíš při první úpravě prní řádek (-4) a přičítáš ke druhému řádku, hodnota determinantu se nemění

Vynásobíme-li řádek nebo sloupec matice A číslem c ≠ 0, získáme matici A’ a pro jejich determinanty bude platit: c | A| = |A’|.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-06/78791_determinant.png

#7 18. 06. 2016 22:12

baruu
Zelenáč
Reputace:   

↑ Al1:

Jéžiš hrozně moc děkuju za názornou odpověď! Já to z těch teoretických vět vůbec nechápala, ale teď když to vidím, tak už chápu o čem je řeč!

Super! strašně moc děkuju! :)

Přeji krásně prožitý zbytek víkendu!

Zápatí