Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
lámu si tu hlavu nad jedním kvízem, nejsem si jistý jestli patří do střední školy nebo základní, tak to zkusím napsat sem
Zadání:
Maly Jirka, ktery uznaval jen kovove penize, si s nimi obcas hraval a sestavoval z nich ruzne obrazce, az jednou jich mel takovy pocet, ze je mohl vsechny poskladat bud do rovnoramenneho trojuhelniku, nebo do ctverce. Pritom strana ctverce byla o dve mince mensi nez zakladny trojuhleniku. Kolik mel Jirka minci?
Pr: Jirka sklada plne obrazce, tedy pokud ma 16 minci, postavi ctverec o strane 4mince.
Zkoušel jsem si sestavit rovnici, ale nevím jak tam mám zapsat podmínku, že strana čtverce byla o 2 mince menší než základna trojuhelníku.
Nějaký můj návrh:
Díky za rady :))
Ahoj, jdi na to přes obsahy čtverce a rovnostranného trojúhelníku, přičemž strana čtverce je
a základna trojúhelníku
, případně strana čtverce
a základna trojúhelníku
.
Edit: Trojúhelník je rovnoramenný nebo rovnostranný? Jde o základny či o základnu?... ;)
↑ gadgetka:
Aha, to mě nenapadlo :) zkusím to
Trojúhelník je rovnoramenný, jak jsem psal.
V zadání píšou základny, ale to je asi blbost, protože trojuhelník má jen jednu základnu ?
Pokud je rovnoramenný, tak ano. U rovnostranného se za základnu dají pokládat všechny tři strany... ;)
Pozdravujem,
Mala uvaha.
Nech je strana stvorcova a ako pise aj ↑ gadgetka:, tak vo stvorci je
minci.
Potom vsak rovnoramenny trojuholnik zo stranou
obsahuje
. ( lebo to je sucet arimetickej postupnosti).
Text tvojho cvicenia znamena, ze
.
Tak to vyuzi.
↑ vanok:
Moc tomu nerozumím, proč to je aritmetická posloupnost ?
Rovnoramenný trojuhelník obsahuje základnu
a jeho strana je velikosti 
proč tam je tedy
?
Dopočítat se mi to nepodařilo tedy. Měla by se pravá strana rovnat levé že? a Vyjít mi musí celé číslo (protože v zadání jsou mince (ks))
Díky
↑ Dopikasan:
Veď si to skús, človeče. Ber mince a skladaj rovnoramenný trojuholník - nejaký.
Je to problém?
No urob tu operaciu z mincami
Napr prvy riadok 8 minci, druhy 7. Atd. na poslednom riadku budes mat jednu mincu
Ahoj ↑ Akojeto:,
Genialne: ta ista rada a naraz
↑ vanok:
jo jasně, já jsem(nevím proč) si to upravil a pak mi to nevycházelo :) když jsem dosazoval do neupraveného vzorce (toho cos psal ty) tak to vyšlo :)
jen technická, proč je ve jmenovateli
? a+2 vychází z podmínky, ale
?
Díky za pomoc :)
↑ Dopikasan:
aha už to asi vidím :)
↑ Dopikasan:
Nie je to čitateľ?
Pozri si vzťah pre súčet aritmetickej postupnosti, prečo sa pýtaš na také veci?
↑ Akojeto:
jojo, jmenovatel :D jsem se spletl :X
omlouvám se za unáhlené dotazy :)
↑ Dopikasan:
Tak vyries tu rovnicu. Pozor podmienka je, ze a>0.
Stránky: 1