Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj potreboval bych pomoci s relacemi; mam za ukol toto:
Nech? A je n prvková množina.
a) Kolik různých antisymetrických relací na této množině existuje?
b) A kolik různých symetrických relací, které nejsou reflexivní, na A existuje?
Návod: Uvažujte kolik máme možností pro každou dvojici uspořádaných dvojic (x,y), (y,x), x≠y a pro každou uspořádanou dvojici (x,x).
Vubec si s tim nevim rady relace mi zatim nic moc nerikaji; nechci primo vysledek ale spis nejaky takovy nastin toho jak by to melo vypadat abych to pochopil a tento ukol zvladl vypracovat.
Dekuji moc za odpovedi

Zkus si pročíst diskusi nad podobnou otázkou:
http://matematika.havrlant.net/forum/vi … php?id=391
snazim se na to stale prijit; prochazel jsem i jine zodpovezene dotazy ohledne relaci, ale pripada mi ze se spis do toho zamotavam nez aby mi to pomohlo mohl by mi nekdo nastinit reseni? Nejake vzorecky cokoliv co by mi mohlo pomoci jsem z toho uplne jalovy.
Diky moc H.

Uvažujte kolik máme možností pro každou dvojici uspořádaných dvojic (x,y), (y,x), x≠y a pro každou uspořádanou dvojici (x,x).
Tak nastíním a): pro každou z dvojic uspořádaných dvojic (x,y), (y,x), x≠y máme 3 možnosti: v relaci není ani jedna, v relaci je první, v reaci je druhá.
Takových dvojic dvojic je n(n-1)/2.
Pro každou dvojici (x,x) máme jen 2 možnosti: buď tam je, nebo není. Takových dvojic je n.
Vždy můžeme 1 z 2 (resp 3) možností vybrat nezávisle, dle pravidla součinu máme
možností.
K b) snad jen dodám, že je lepší říct, kolik symetrických relací JE reflexivních a to pak odečíst od celkového počtu symetrických.
Kondr napsal(a):
Uvažujte kolik máme možností pro každou dvojici uspořádaných dvojic (x,y), (y,x), x≠y a pro každou uspořádanou dvojici (x,x).
Tak nastíním a): pro každou z dvojic uspořádaných dvojic (x,y), (y,x), x≠y máme 3 možnosti: v relaci není ani jedna, v relaci je první, v reaci je druhá.
Pro každou dvojici (x,x) máme jen 2 možnosti: buď tam je, nebo není. Takových dvojic je n.
Vždy můžeme 1 z 2 (resp 3) možností vybrat nezávisle, dle pravidla součinu mámemožností.
K b) snad jen dodám, že je lepší říct, kolik symetrických relací JE reflexivních a to pak odečíst od celkového počtu symetrických.
a nemely by byt nahodou 4 moznosti pro ty dvojice (x,y), (y,x), x≠y? Jakoze ty 3, co mas ty + v relaci jsou obe? A nemelo by se pak u te dvojice (x,x) brat v potaz 2^n - 1 moznosti? Odecist 1 moznost, kdy v relaci neni zadna dvojice (x,x), protoze aby byla relace antisymetricka, minimalne 1 dvojice (x,x) tam musi byt ne?
Tedy ze vysledny pocet moznosti antisymetrickych relaci je: 4^[n*(n-1)/2] * (2^n - 1) ?? nebo se pletu?

@Czechtim: to co jsi spočítal je počet relací, které nejsou reflexivní (podívej se na definice pojmů symetrická, antisymetrická, reflexivní, ireflexivní).
Nech? A je n prvková množina.
Nemůžu si pomoci, ale přijde mi, že to zadání by chtělo doplnit: Nech? A je LIBOVOLNA n prvková množina. Pokud by množina byla zadaná "pevně", pak by ten úkol byl přece o něčem úplně jiném, ne?

Mě zadání přide korektní (protože jakékoliv dvě n prvkové množiny jsou izomorfní, můžeme si za a pevně zvolit třeba {1,2,...,n}).
už vím, co jsem špatně pochopil..
nešlo by to b) nějak takhle: (?)
- pokud má být relace symetrická musí platit pro vsechny x,y v A: xRy => yRx .. jsou dvě možnosti: buď jsou tam obě relace nebo ani jedna z nich (bereme obě relace, tj. xRy a yRx za jednu entitu); počet způsobů jak můžeme vybrat x a y je
, protože x<>y (není reflexivní)
takže pak je celkově možností: 
====
edit: pokud někdo ví, jaká je správná odpověď, tak ji prosim někdo napište, docela by mě to zajímalo ;-)

Saturday napsal(a):
nešlo by to b) nějak takhle: (?)
Nějak takhle jo, ale je tam zrada -- "není reflexivní" neznamená, že "je ireflexivní".
Aby nebyla relace reflexivní, stačí, když pro jedno x nebude obsahovat dvojici (x,x).
Aby byla ir., nesmí takovou dvojici obsahovat pro žádné x.
Zase musíme rozlišit ty dva typy dvojic. Pro typ x<>y máme jak správně uvádíš 2^(n nad 2) možoností.
Pak musíme rozebrat dvojice, v nichž x=y.
Pokud bychom brali všechny symetrické relace, měli bychom pro ně 2^n možností. Jedna z těchto možností (ta, kdy do relace dáme všechny dvojice splňující x=y) vede na reflexivní relaci, zbylé na nereflexivní (míněno jako opak slova reflexivní, nikoliv jako ireflexivní).
Celkem máme
možností.
Díky moc za vysvětlení :-)
ireflexivní relaci jsem neznal, měl bych zřejmě pořádně projít relace..
b) A kolik různých symetrických relací, které nejsou reflexivní, na A existuje?
Neni to nahodou (2^n) - n ? ... (2^n) je pocet symetrickych relaci a n je pocet reflexivn9ch relaci prece ... kdyz mam treba A = {1,2,3} , tak v matici to bude diagonala a to jsou prvky (1,1) , (2,2) , (3,3) ne prece ?

JiMi napsal(a):
(2^n) je pocet symetrickych relaci
Není.
JiMi napsal(a):
a n je pocet reflexivn9ch relaci
Není.
Jinak tu už bylo napsáno kompletní řešení, tak si ho prosím přečti.
Proč není n počet reflexivnich relaci??
Pokud mám nožinu s 1 prvkem {1}, pak je jedina reflexivni relace {(1,1)}
Pokud mám nožinu s 2 prvkky {1,2}, pak jsou reflexivni relace {(1,1)} , {(2,2)} ??
A nebo zde jde o to že v případě 2 prvků je relace tyto?: {(1,1) ; (2,2)} ; {(1,1)} ; {(2,2)} čili už zde jsou relace 3.
Asi jsem si odpověděl sám, že? :-D Ale byl bych rád kdyby někdo potvrdil co píšu. Předem díky
@pokemon80: neni..
Zadání se ptá na počet možných relací (relace je z definice množina a ne uspořádaná dvojice).. přečti si topic od začátku
takže jak už tu někde bylo napsáno reflexivních relací je 2^n (buď tam uspořádaná dvojice je, nebo není)
A ještě k začátku, něco mi tu nesedí.
Pro každou z dvojic uspořádaných dvojic (x,y), (y,x), x≠y máme 3 možnosti: v relaci není ani jedna, v relaci je první, v reaci je druhá.
Pokud jde o dvojici uspořádáných dvojic (x,y),(y,x), x≠y, nemůže přece tohle platit. Protože pokud bude v relaci jen první, nebo jen druhá dvojice, nejde pak o relaci. Nemám pravdu? Pokud je prvni dvojice v symetrické relaci a druhá ne a jde o jejich vzájemne uspořádání, nemůže pak jít o symetrickou relaci, protože aby o ni šlo musí splňovat podmínky symetričnosti obě dvojice, ne jen jedna.
pro příklad 2 prvku. {1,2}
{(2,2);(1,1)} reflexivní relace ( oba prvky tam jsou )
{(2,2);(1,2)} není reflexivní, i když první dvojice je v relaci
{(2,1);(1,1)} není reflexivní, i když druhá dvojice je v relaci
{(2,1);(1,2)} není reflexivní, ani jedna není v této relaci. Pokud se nepletu, je to relace symetrická a ireflexivní.
Čili bych tomu dal né 3, ale 4 možnosti. Jsou v relaci oba. Není v relaci první, není v relaci druhy, není v relaci ani jeden.
Omlouvám se všem znalejším, nechci je tímto svým tvrzením nikterak urazit, jen to vidím takhle. Prosím o to aby mne někdo opravil. Předem díky
Jsem vám všem vděčný za to vysvětlování, ale narovinu si myslím že nám neznalým by o hodně víc pomohl nějaký ne příliš formální příklad.
Odpovědi typu x,y v A: xRy => yRx nám bohužel zase tolik neřeknou.
Co takhle ukázat všechny reflexni a symetrické relace pro množinu {1,2,3} ??
Prosím, věřím že by to mne i spoustu lidem kteří tohle čtou určitě pomohlo víc. Rovnice pro n prvků si už pak přepočítám.
Úplně ideální by bylo pro dvě různé množiny tř.{1,2} a pak pro {1,2,3}, ale to už bych chtěl asi opravdu moc :-D.
Nechci po vás vypracovat můj domácí úkol, jen to chci lépe pochopit a uznajte že není nad příklad.

Prosím, než sem začnete něco psát, přečtěte si definice pojmů, se kterými se zde pracuje a následně si přečtěte i příspěvky v tomto tématu.
@pokemon80:
Kondr napsal(a):
Pro každou z dvojic uspořádaných dvojic (x,y), (y,x), x≠y máme 3 možnosti: v relaci není ani jedna, v relaci je první, v reaci je druhá.
Tato věta se vztahovala k antisymetickým relacím. Pro obecnou relaci jsou ty mořnosti 4, pro symetrickou 2.
Co se týče počtu reflexivních relací na dvouprvkové množině, ty jsou 4:
{(1,1),(2,2)}
{(1,1),(2,2),(1,2)}
{(1,1),(2,2),(2,1)}
{(1,1),(2,2),(1,2),(2,1)}
Hurá, já už to konečně pochopil =). Pro ty co ještě ne, zde vyčerpávající informace:
K tomu, aby relace byla v množině { a, b, c, d } reflexivní, musí podle
definice reflexivnosti obsahovat přinejmenším všechny uspořádané dvojice
[a,a], [b,b], [c,c], [d,d] . Kromě nich může obsahovat kterékoliv další
uspořádané dvojice kartézského součinu M × M . Jsou to např. tyto relace:
{aa,bb,cc,dd}, {aa,bb,cc,dd,ab}, {aa,bb,cc,dd,ab,ca} apod.
K tomu, aby relace byla v množině M = { a, b, c, d } antireflexivní, nesmí
podle definice antireflexivnosti obsahovat žádnou uspořádanou dvojici stejných
prvků. Uspořádané dvojice, jejichž složky se sobě nerovnají, obsahovat může.
Antireflexivní jsou např. tyto relace v množině M : { da } , prázdná relace,
{bc,ad,ba}, {ab,ba, ac,ca,db,dc} apod.
K tomu, aby relace byla v množině { a, b, c, d } symetrická, musí podle
definice symetričnosti platit: pokud je prvkem relace určitá uspořádaná dvojice,
musí této relaci patřit i dvojice k ní „obrácená“ tj. taková, která se liší od dané
dvojice záměnou složek. Jsou to např. tyto relace:
{ab,ad,cc,ba,da}, {bb,cc}, prázdná relace, {bd,db}, úplná relace, {aa,bb,cd,dc}
apod.
Má-li být relace antisymetrická, pak nesmí k žádné uspořádané dvojici
různých prvků, kterou obsahuje, obsahovat uspořádanou dvojici obrácenou.
Příklady antisymetrických relací v množině {a,b,c,d}: {ab,dc,bc}, {db,ac,bb,dd},
{bd} apod.
Kompletně rozebrané učivo zde: http://pf1.ujep.cz/materialy/KMA_belik_ … relace.pdf
Vřele doporučuji
Kondr napsal(a):
Celkem máme
možností.
Opravdu je tohe počet symetrických nereflexivních relací? Uvažujme pro jednoduchost 2-prvkovou množinu A = { 1 , 2 }
Pak je jisté, že na dané množině existuje právě 8 symetrických relací, a sice:
1. { }
2. { (1,1) }
3. { (2,2) }
4, { (1,1) , (2,2) }
5. { (1,2) , (2,1) }
6. { (1,1) , (1,2) , (2,1) }
7. { (2,2) , (1,2) , (2,1) }
8. { (1,1) , (2,2) , (1,2) , (2,1) }
Z těchto symetrických relací jsou reflexivní relace č. 2,3,4 a 8. Což je dohromady 4 reflexivní relace. A podle toho vzorce by to mělo být 8- hodnota vzorce = 8 - 6 = 2.
Tak co je spravně?
Tak teda nevím,písemné zdroje ze kterých čerpám se rozcházejí, jeden tvrdí že je jich tady reflexivních 2, jiný zase 4

@Alexei: reflexivní jsou jen 4 a 8
@pokemon80: Dvě čísla nad sebou v záborkách BEZ zlomkové čáry najsou zlomek, ale kombinační číslo
, po dosazení
. Proto ne odmocnina ze dvou, ale 2^0*1=1, což sedí.