Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potrebovala by som poradiť z určením hraníc pre integrál na výpočet obsahu slučky, ktorú uzatvára krivka daná parametricky:

Zostavím integrál podľa vzorca
Ale neviem si určiť hranice, krivku neviem nakresliť. Ako by som mala postupovať?
Ďakujem.
↑ livia:
Dobrý den.
Křivka vypadá takto: Odkaz
Pro hodnoty t1, t2 parametru v bodě, v němž se křivka protíná, platí:
x(t1) = x(t2), y(t1)=y(t2) --> t1 = -1, t2 = 3 --> pro smyčku (-1 <= t <= 3)
Skryto - chyba
↑ Jj:
Ďakujem za odozvu.
A ako by sme tie hodnoty t1, t2 mohli vypočítať?
Lebo ak si vytvorím na základe x(t1) = x(t2), y(t1)=y(t2) sústavu rovníc, tak to neviem vypočítať.
Ja som tie hranice vlastne dokázala nájsť, išla som na to tak, že som skúšala dosadzovať za t rôzne čísla až pokiaľ som nedostala x(t1) = x(t2), y(t1)=y(t2). Ale to mi nie vždy musí výjsť- mohlo by ísť o číslo, ktoré nie je celé, takto by som mohla potom skúšať donekonečna a k výsledku sa nedopracujem. Ako mám teda vypočítať t1, t2?
Integrál mi vyšiel správne, aj keď som použila ten môj vzorec. Mňa skôr trápili tie hranice.
Ahoj ↑ livia:,
Mala poznamka.
Ako prve treba vediet vysetrit take krivky. Nevideli ste priklady studia takych situacii?
livia napsal(a):
↑ Jj:
Integrál mi vyšiel správne, aj keď som použila ten môj vzorec. Mňa skôr trápili tie hranice.
Ano, tu radu jsem v časové tísni zbytečně "přehnal". Předpokládám, že podle rady kolegy ↑ Al1: se podařilo hranice spočítat.
Stránky: 1