Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
Počítám to vůči ose symetrie. Počítám s oběmovou hustotou
která je konstantní
Teď si nad tím lámu hlavu a došel jsem k výpočtu : 
Kde K je poloměr kruhu
Kde R je vzdálenost od počátku, r- kolmá vzádlenost od osy z a z je vzálenost od počátku na ose z.
To po do dopočtení vypadá nějak takto: 
Což se mi nelíbí, a nemyslím si že to je pravda.
Poradil by jste mi někdo?
PS: vím že podobná úloha se tu už řešila, ale ta mi k trojnému integrálu nepomohla.
Zdravím,
počítáš tedy vůči ose
- tak? Můžeš používat přímo vzorec pro aplikaci trojného integrálu (v odkazu ve studijním textu vzorec 10.11), nebo ho musíš ještě odvozovat (výpočet kolmé vzdálenosti od osy z se mi potom nezdá, nebo to ještě upřesníme)?
Potom bych viděla, že při převodu do sférických souřadnic není dobře jakobián a úhel
se má počítat od kladného směru osy z - zkontroluj, prosím.
-
je proměnná? spíš jsi měl v plánu mít
- tak? Děkuji.
počítám vůži ose z (je to i dle obrázku, pokud vím, jediná osa symetrie polokoule).
Počítám to od začátku. Teď koukám že by tam měl být kosínus, místo sínu, ale to by nemělo mít vliv.
Přes jakobián jsem to vůbec nepočítal, používám odvozený vztah:
Který jsem dělal pomocí lámových koeficientů (todle používat můžeme bez odvozování)
A schválně jsem použil místo r velký R, protože podle mého značení tomu odpovídá(je to vzdálenost od počátku).
tomuto nějak nerozumím, co by to mělo znamenat?
ano, ten odvozený vztah zohledňuje převod do sférických souřadnic (vč. "vzniku" jakobiánu - viz debatu a odkaz)
A schválně jsem použil místo r velký R, protože podle mého značení tomu odpovídá(je to vzdálenost od počátku).
už je dost pozdě. Pokusíme se do dnešních pozdněvečerních večerních hodin sestavit odvození (zkus se ale, prosím, zorientovat ve Tvém značení - na obrázku vidím
jako poloměr koule a je to konstanta). Děkuji.
↑ jelena:
u horní meze jsem se upsal. místo 2 tam má být pi.
Obrázek je pouze orientační, Mám tam napsáno že poloměr je K. R je vzdálenost od počátku proměná (taky jí integruju od 0 do K). r je vzdálenost od osy, která je vyjádřena vztahem 
to když si vyjádřím tak vznikne :
což ale je to samé co pro celou kouli, ale vzhledem k tomu že koule je polovina, by to měla být polovina...
↑ lucash:
to mi nepřijde přehledné mít takových označení. Vycházím ze vzorce pro výpočet momentu setrvačnosti
. Pro označení vzdálenosti od osy budu používat písmeno
. A to proto, že v
máme
a označuje průvodič - viz označení pro sférické souřadnice, další budu používat označení jako na odkazu ve Wikipedie.
Pro určení vzdálenosti libovolného bodu polokoule od osy
provedu jeho projekci do roviny podstavy (xOy), potom vzdálenost od osy
se vypočte jako
. A jelikož potřebujeme čtverec vzdálenosti, potom
, při převodu do polárních souřadnic máme
.
Vzdálenost od počátku, pokud potřebuji, jde počítat jako
(převod do sférických je jasný), ale v dalším výpočtu nepotřebuji.
Teď to poskládáme do
, meze:
,
, 
Pozor na znaménko, beru směr
od kladného směru osy
, proto jakobián je s minusem stejně jako na wikipedii, zkontroluj, prosím, jak máte orientaci.
což ale je to samé co pro celou kouli, ale vzhledem k tomu že koule je polovina, by to měla být polovina..
To se možná plete s tabulkovými výsledky, že pro celou kouli a pro kouli uvidíš stejný vzorec
(polovina se promítne, až budeš dosazovat hmotnost koule nebo polokoule). Popř. můžeš odvodit vzorec pro kouli a polokouli postupem výše (bude změna jen u mezí pro
) a porovnat.
Jak to téma vidíš? Děkuji.
To jaké se použije značení nic na ničem nemění. :)
Vím že pro kouli a polokouli jse stejný vzorec, pokud počítám s
ale s tím já nepočítám. Já to počítám pro konstantní hustotu. A práve že vy chíli, kdy mám vzorec
tak už tím pádem je jasné že pro kouli musí být
dvojnásobné než pro polokouli a přesto tomu tak v přímém výpočtu není.
↑ lucash:
:-) určitě označovaní jako takové nemůže mít vliv na výsledky, pokud ovšem nevnáší zmatek. Sleduj, prosím,
Tvé
souhlasí s označením a využitím průvodiče v odkazu. Potom malé
nebudeme zároveň používat pro označení vzdálenosti bodu od osy
.
Vzdálenost od osy
se nejsnadněji vyjádří tímto způsobem
.
lucash napsal(a):
tady se někde ztratilo
ze zápisu
a rozumím tomu, že
jsi přeznačil na
. Dobře. Ovšem toto odvození se mi pořád nezdá
(teď ještě přesně nevím, co se mi na něm nezdá :-) tuším, že to, že R má být také funkce (x, y), ale to ještě musím si ujasnit).
pokud počítám s
ale s tím já nepočítám. Já to počítám pro konstantní hustotu
ano, také pro nekonstantní objem, což ve výsledku dává
.
Abychom někam došli, navrhuji, abys vypočetl
pro

.
a potom to stejné, jen se změnou mezí
(což by mělo být pro celou kouli). Děkuji a zdravím.
Stránky: 1