Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám dva dotazy k vyšetřování extrému funkce na neomezené množině.
Mám nalézt extrémy funkce na neomezené množině. Vyučujícím nám byla doporučena metoda uzavření množiny do koule (tedy dostanu kompaktní množinu a vím, že se extrémů bude nabývat), jejíž poloměr určím až po výpočtu extrémů. Následně ukážu, že pro ten extrém, který mě zajímá, se "to podstatné" děje v kouli, na hranici a mimo kouli funkce nabývá pro náš extrém "nezajímavých hodnot".
Např.: Mějme funkci
na množině
. Množina není omezená, supremum funkce na M bude
. Přidám další podmínku:
.
Následně vyšetřím extrémy, dojdu k nejmenší hodnotě
.
Tedy platí: stačí vzít R=3. Pak pro
splňující
platí:
.
Tedy nalezená hodnota je skutečně minimum.
Dotazy - jde mi o tu závěrečnou řadu nerovností, kterými obhájím, že to, co jsem vypočítal, se skutečně týká celé množiny
1) V případě, že vztah mezi předpisem funkce a koulí nebude tak jasný jako v příkladu výše (tam bylo jasné, že
), je to tak, že postup je analogický, až na to, že musím pečlivějí volit poloměr? Např. funkce
na množině
. Z podmínek jsem došel k tomu, že pro body mimo kouli by mělo nějak platit
, tedy pro R=5 by měla být ta série nerovností v pořádku.
2) Jak si v závěru poradit s tím, že funkce nemá minimum? Tedy např.
na množině
. Nalezl jsem výše zmíněným postupem bod
, ve kterém funkce skutečně nabývá maxima, ale nějak se mi nedaří sestavit tu sérii nerovností, která ukáže, že vyšetřování jen na omezené množině bylo legitimní.
Díky za pomoc
Zdravím,
dle 6. odstavce úvodního tématu pro pokročilé VŠ jsem již přesouvala do pokročilých, ale kolega Stýv to opět přesunul zpět. Tak se bude muset nepokročile. U zadání 2) je podmínka pro válec (s elipsou v základně
) jen jako rovnost?
Potom bych uvažovala, že
je rovina, lze najít průsečík s uvedenou plochou válce a na něm hledat extrémy, k tomu je ještě nekonečný "tunel" omezený
, ale ten s uvedeným válcem tvoří oblast shora uzavřenou parabolickým tunelem, ale dole otevřenou. Tedy bych hledala nejdřív průsečíky roviny s válcem a parabolickým tunelem. Jak to vychází? Souhlasí to s nalezeným maximem
? Děkuji (a kolegům za zapojení do debaty).
↑ real8:
Ahoj ve spolek.
Vím, že moje reakce není odpovědí na dotaz, nicméně může se zde hodit.
Připadá mi, že podmínkou
(1)
uplatněné v definici množiny
![kopírovat do textarea $M=\{[x,y,z]:x^{2}+y^{2}=z^{2}, xy \ge 1\}$](/mathtex/19/190860d0974827a3305ee74c63b30ea1.gif)
a vzhledem k funkčnímu předpisu

lze proměnnou
v hlavním výpočtu "vyloučit ze hry": Nejprve vyšetříme extrémy funkce

na množině
, takže nalezenému extrémálnímu bodu
z druhé úlohy pak budou odpovídat body
hledané v původní úloze.
Zdravím,
↑ Rumburak: ve kterém spolku mám pozdrav vyřídit ?:-) Děkuji za zapojení do tématu.
v příspěvku ↑ 3: nejspíš nemluvím správně, že
je rovinou (to bychom byli jen v f(x,y) - tak?). Pokud mám brát, že podmínka
(rovnost) platí, potom bych měla extrém hledat pouze na plášti tohoto válce (a na takových "částech" tohoto pláště, co vysekne kolmo procházející "parabolicky tunel"). Potom mohu předpokládat, že na jednom takovém "výseku - listu" zadána funkce nabývá maximum, ale už nebude mít minimum (jelikož jak funkce
, tak "listy" směrem k minus nekonečnu žádné omezení nemají). Je nutné k tomu hledat omezující nerovnici, jak má v plánu kolega ↑ real8:?
Předpokládám, že úloha tohoto typu by měla smysl při řešení některé optimalizace (kde by omezení mohlo plynou z "praktického" smyslu úlohu). A opět děkuji.
↑ Rumburak:
Zdravím a děkuji, ale úplně jasné mi to není. Funkci
, kde
máme tedy v implicitním tvaru? Jak jsme naložili s další podmínkou
, která byla v zadání ↑ příspěvek 1:?
geometrická představivost v prostorech dimense 4 a více
pokud rozumím, tak kolegovi šlo o to, jak se postavit k extrémům s vazbou, když vazba nezadává uzavřenou oblast. Nevybavuji, že bych až na některé konkrétní dílčí, případy viděla návod jak se k tomu postavit. Ale ani bych jednotný návod nepředpokládala, spíš užití definic extrémů funkcí více proměnných s přihlédnutím ke konkrétnímu zadání. Autor tématu se k problému nevrátil, u nás v Opavě je velmi mnoho aktivit (+je třeba dokonat), tak až někdy v nadcházejících časech, nehoří. Děkuji.
↑ Rumburak:
ještě pozdravy a děkuji za vyjasnění. Věčné tmy nemohou být použity, pokud na příspěvek někdo (tedy já) reagoval(a). Jelikož však celkový pohled na téma tato část nemůže příliš ovlivnit, tak můžeme ponechat příspěvek v úschově.
Třeba jednou se autor tématu ozve, jak to nakonec dopadlo. Děkuji za diskusi.