Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, chcela by som radu od tých skúsenejších. Som prijatá na finančnú matematiku a modelovaní a výpočty. Onedlho mám zápis na MU PřF a stále som bola presvedčená o tom, že idem na odbor Modelovaní a výpočty, ale potom som čítala, že je to nový odbor a je to ešte také "rozlietané" a je tam slabý základ matematiky. Informatike som sa začala venovať iba v poslednom roku na strednej a začalo ma to celkom baviť, ale nebola som presvedčená o sebe, že by som zvládla štúdium informatiky. Už som to trochu oľutovala. Modelovaní a výpočty vyzeralo ako dobré spojenie matematiky a informatiky. Od finančnej matematiky som upustila kvôli ekonómii, pretože ma to moc nebavilo a kvôli tomu, že som sa chcela venovať aj informatike. Momentálne som v stave, že radšej by som šla na finančnú matematiku, kvôli matematike a potom v magisterskom štúdiu na modelovaní alebo matematiku s informatikou.
Čo mi poradíte vy ?
Zdravim, primo k predmetum necham ostatni at se vyjadri.
Nekolikrat za karieru jsem ucil novy obor. Zdalo se mi, ze novy obor pritahne vic lidi, je vice si z ceho vybirat, v dusledku jsou studijni skupiny sikovnejsi a vic se toho udela a je to i prijemnejsi atmosfera. Ale bylo to na mnohem mene exkluzivni univerzite nez je MU. Tak za tri roky to vetsinou upada do prumeru.
Jestli je moznost udelat si solidni matematicky zaklad a potom dodelat bud modelovani nebo ekomonicke veci, tak to by mohla byt nejlepsi cesta. V Matlabu se naucite klikat vzdycky, ale pokud nemate solidni zaklady z algebry a analyzy, tak uz se dal nedostanete. Na druhou stranu, budoucnost mozna patri lidem ovladajicim dolovani dat a tady jsou pro start mozna lepsi vetsi zkusenosti s tim Matlabem. Tak to si muzete hodit korunou nebo naprogramovat nejaky nahodny generator :) Za sebe myslim, ze kazda volba bude dobra.
↑ kladkab: Ja som čerstvá absolventka finančnej matematiky na FMFI UK (neviem, kam by si išla ty). Síce som to veľakrát oľutovala, ale chcela som tú školu dokončiť, lebo som vedela, že budem mať veľkú šancu nájsť si hneď po škole uplatnenie.
V prvom ročníku boli za najviac kreditov logicky analýza a algebra, ktoré boli teda aj najťažšie, ale kopa vecí, ktorá nám v prvom ročníku nedávala zmysel, sa neskôr naozaj využila. Ty píšeš, že sa chceš venovať aj informatike - my sme nejaké programovanie mali, v prvom ročníku sme mali C++ (teraz je to myslím C#), neskôr Matlab aj R. Ak ťa budú zaujímať aj nejaké predmety od informatikov, určite si ich budeš môcť zapísať ako voliteľné.
Ekonomické predmety sa dajú prežiť, u mňa to bolo tak, že to veľmi záviselo od vyučujúceho, ktorý ten predmet viedol. Učil ma napríklad človek, čo toho strašne veľa vie a rozprával veľa zmysluplných vecí o tom, čo sa reálne vo svete deje, ale ten predmet nemal hlavu a pätu a keby sme nemali staré skúšky, netušili by sme, z čoho budeme vlastne skúšaní. Toto mne osobne nevyhovovalo, ale niektorí spolužiaci mali jeho predmety radi.
Ak by si mala nejaké otázky, kľudne napíš PM. Ale súhlasím s tým, čo napísal kolega ↑ kaja.marik: - hociktorá z týchto možností je dobrá. Prajem úspešné rozhodovanie. :)